ŠOKANTAN INTERVJU SLOVENAČKOG PREMIJERA: Ako se EU raspadne, svi smo propali! Sve me podseća na vreme kada je Evropa popuštala Hitleru...
Foto: Printscreen YouTube

alarmantno

ŠOKANTAN INTERVJU SLOVENAČKOG PREMIJERA: Ako se EU raspadne, svi smo propali! Sve me podseća na vreme kada je Evropa popuštala Hitleru...

Region -

Premijer Slovenije Marjan Šarec uporedio je situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svetskog rata, kada su evropski političari popuštali Hitleru.

Šarec je, u intervjuu agenciji AP, ocenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kako bi odgovorila na velike izazove današnjice.

"Populisti u Evropi napreduju zato što umerene stranke i političke snage nisu bile uspešne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sediš i čekaš šta će se dogoditi, onda su populisti vrlo glasni i dobijaju mnogo političkog prostora", rekao je Šarec u razgovoru koji prenose slovenački mediji.

Današnji dominantni evropski političari i zvaničnici Evropske unije presporo odlučuju u novim istorijskim okolnostima. Uniji treba novo i efikasnije vođstvo, ako želi da uspešno parira talasu populizma i sve većem uticaju Rusije i Kine", ocenio je Šarec.

"Ako se EU raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito", zaključio je Šarec.

On je rekao "da ga današnja situacija u Evropi podseća na onu iz kasnih 30-ih godina, kad je Evropi pretio Hitler, a na čelu britanske vlade bio Nevil Čemberlen koji nije želeo da mu se suprotstavlja, nego mu je popuštao".

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je prošle godine uspeo da formira manjinsku koalicionu vladu liberalnih i levih stranaka i tako sprečio da vlast osvoji bivši premijer Janez Janša, koji je na izborima nastupio sa nacionalističkom antiimigrantskom agendom, sličnom onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.

Kurir.rs/Tanjug

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja