SLOVENAČKI MEDIJI OPLELI PO PREMIJERU: Šarec bio bezbojan na samitu EU
Foto: EPA/Stephanie Lecocq

kritika

SLOVENAČKI MEDIJI OPLELI PO PREMIJERU: Šarec bio bezbojan na samitu EU

Region -

Politički komentatori u slovenačkim medijima danas pišu o tome kako je slovenački premijer Marjan Šarec pokazao potpunu pasivnost na samitu Evropske unije na kojem je došlo do raspodele funkcija na čelna mesta u institucijama Unije, ne reagujući na otvoreno političko "mešetarenje" velikih članica, dok su male članice ostale na margini.

Produženi sastanak u Briselu, na kojem je prisustvo Slovenije i njenog "bezbojnog" premijera bila sasvim marginalna, te rešenja za čelna mesta, pokazali su da je u tom političkom "mešetarenju" došlo do iznude od strane velikih država, u prvom redu Nemačke i Francuske, koje su iza kulisa "skinule rukavice", te se u borbi za ključne evropske pozicije koje bi trebalo da budu "nadnacionalne" vodile zapravo svojim nacionalnim interesima, piše u komentaru ljubljansko "Delo".

"To znači da temeljna ideja Evropske unije više ne deluje i da je prikriven zadatak kandidata da na račun celine ostvaruju interese svojih država", piše vodeći slovenački list, prenela je Hina.

Učestvovanje slovenačkog premijera Šareca na samitu bilo je neaktivno i neprimetno, pa je Slovenija i ovom prilikom ostala "na margini" događanja.

Kritike na račun slovenačkog premijera iznosi i mariborski "Večer", koji navodi: "u kategoriju neambicioznih i nevažnih stavio nas je u Briselu niko drugi nego naš premijer, rekavši da o prihvaćenim kadrovskim rešenjima za čelne pozicije nema šta da kaže, da će odluke doneti drugi i da će onda po potrebi reagovati".

S druge strane, navodi mariborski list, pokazalo se da je bio "sasvim diletantski" pokušaj jednog od državnih sekretara u Šarecovoj vladi koji je preko Tvitera europoslanicu iz Slovenije Tanju Fajon na svoju ruku "kandidovao" za predsednicu Evropskog parlamenta, navodi "Večer" i dodaje da bi slovenačka vlada sada najviše napora i truda morala uložiti u dobro mesto za slovenačkog predstavnika u Evropskoj komisiji.

Šarec je u sredu rekao da bi za Sloveniju zbog dobrog poznavanja Balkana bio interesantan resor koji će pokrivati poverenik zadužen za proširenje Evropske unije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Stephanie Lecocq)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track