SLOVENAČKI NOVINAR SE ŽEŠĆE OBRUKAO: Rekao da desničari nose ruska obeležja u paravojnom kampu, a to je bila zastava njegove sopstvene zemlje! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen, Printscreen

izveštavao o štajerskoj gardi

SLOVENAČKI NOVINAR SE ŽEŠĆE OBRUKAO: Rekao da desničari nose ruska obeležja u paravojnom kampu, a to je bila zastava njegove sopstvene zemlje! (VIDEO)

Region -

Fotografije tridesetak maskirnaih uniformisanih muškaraca koji sa replikama oružja borave u paravojnom kampu na slovenačko-hrvatskoj granici uspaničile su te dve zemlje.

Dodatnu zabunu unela je tvrdnja slovenačkog novinara da su na rukavima uniformi prišivene ruske zastave.

Ljubljansko Delo ovih je dana objavilo reportažu iz trening kampa Štajerske garde, samoorganizovane grupe ljudi koja se uvežbava po vojnim pravilima za „konflikte koji su neminovni“. Njihov vođa Andrej Šiško tvrdi da nisu nikakva paravojna jedinica.

foto: Youtube/Printscreen

Novinar , koji je bio sa pripadnicima Straže u njihovom kampu, tvrdi kako ga zabrinjava činjenica da policija nijednom u tri dana nije obišla kamp i proverila šta se tamo događa.

"Na području kampa bilo je raspoređeno petnaestak potpuno novih šatora, a pripadnici Straže imali su takođe nove gornje delove maskirnih odora, dok su im na rukavima našivene ruske zastave“, naveo je u tekstu.

Međutim, na originalnim fotografijama objavljenim u slovenačkom listu od ruskih zastava nema ni traga.

Vijori se jedino zastava Slovenije, koja je istini za volju, veoma slična ruskoj zastavi, pa ih je izgleda novinar pomešao.

foto: Printscreen

Takođe, ni na snimcima objavljenim na Fejsbuk stranici „Straže“ nema ruskih obeležja.

Podsetimo, Šiško je okupio 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampovanje i uvežbavanje na prostor Kozja, u blizini Podčetrtka, dvadesetak kilometara od granice sa Hrvatskom, a kamp je formiran na privatnom zemljištu i prijavljen je policiji, od koje je dobio dozvolu za tu aktivnost.

List navodi da je Štajerska straža sasvim sigurno deo antiimigrantskog pokreta koji je sve jači u Sloveniji, posebno u području uz granicu s Hrvatskom.

Zbog ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske u Sloveniju na tim područjima osnovane su seoske straže čiji pripadnici, između ostalog, obilaze granicu s Hrvatskom i policiji javljaju sve što im je sumnjivo.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track