EU: NE MOŽEMO POTVRDITI DA IMAMO JANŠIN DOKUMENT O PROMENI GRANICA NA BALKANU! Zašto je Sarajevo pobesnelo na papir iz LJUBLJANE?
Foto: EPA, Shutterstock

Prioritet politike presedavanja slovenije u eu

EU: NE MOŽEMO POTVRDITI DA IMAMO JANŠIN DOKUMENT O PROMENI GRANICA NA BALKANU! Zašto je Sarajevo pobesnelo na papir iz LJUBLJANE?

Region -

Iz kabineta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela za Tanjug kažu da ”ne mogu da potvrde” da je on dobio tzv. ”non paper” u kome premijer Slovenije Janez Janša govori o ”"završetku raspada Jugoslavije” kao o jednom od prioriteta nastupajućeg slovenačkog prededavanja EU.

Janez Janša je danas na svom Tviter nalogu poručio da Slovenija "ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i EU perspektivu zemalja Zapadnog Balkana”, ali i dodao da se ”nekim navodima pokušava sprečiti taj cilj". Janša je tako reagovao na pisanje medija u BiH koji tvrde da se predatim nezvaničnim dokumentom najavljuje da će jedan od prioriteta slovenačkog predsedvanja Savetu EU u drugoj polovini 2021. godine biti "završetak raspada Jugoslavije". Janšina ideja, prema pisanju medija u BiH, podrazumeva promenu granica na Zapadnom Balkanu, odnosno stvaranje ”velike Srbije” i ”velike Albanije” kao i ”komadanje BiH”. Mediji prenose da je zbog ovog dokumenta u Predsedništvo BiH danas hitno pozvana ambasadorka Slovenije Zorica Bukinac. Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track