SLOVENAČKI ŠEF DIPLOMATIJE O PLANU PODELE DRŽAVA PO ETNIČKOJ LINIJI : Janša nije dostavio nikakav dokument Evropskoj komisiji
Foto: Printscreen Youtube/RTV SL03

NE POSTOJI NON PAPER

SLOVENAČKI ŠEF DIPLOMATIJE O PLANU PODELE DRŽAVA PO ETNIČKOJ LINIJI : Janša nije dostavio nikakav dokument Evropskoj komisiji

Region -

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar negirao je tvrdnje da postoji "non pejpr", koji je prema nekim slovenačkim i bosanskim medijima Evropskoj komisiji dostavio slovenački premijer Janez Janša i ocenio da je u pitanu manipulacija i pokušaj da se kompromituju vlada i predsednik.

Logar je na parlamentarnom odboru za spoljnu politiku, na hitnom sastanku koji je zatražila opozicija kazao da jedini dokument na koji su se te spekulalacije mogle odnositi jeste onaj koji je podnela Hrvatska. O njemu su kao nezvaničnom dokumentu raspravljali u Briselu prošlog meseca, a pridružile su mu se Slovenija, Mađarska, Bugarska i Grčka.

Kako je Logar rekao gore pomenute države zauzele su se da BiH dobije status kandidata za članstvo za to čim ispuni sve uslove i retorički se upitao šta sa tim stavom nije u redu.

Opozcija je proteklih par dana izrazila zabrinutost zbog navodnog sadržaja Janšinog dokumenta o BiH i regionu odnosno da region bude podeljen po etničkoj liniji kao konačna kraj raspada Jugoslavije. U vezi sa polemikom koji je ta spekulacija podstaknuta sa objavom razgovora trojice članova predsedništva BiH sa slovenačkim predsednikom Pahorom u medijima i Logar se upitao koji je cilj svega ovoga:

"Da li je cilj da se naškodi Sloveniji, BiH ili i jednoj i drugoj zemlji i pucati uokolo kako bi neko ipak pao? upitao je slovenački šef diplomatije, inače član Slovenačke demokratske stranke (SDS) koju vodi premijer Janez Janša.

Što se tiče objave razgovora trojice visokih funkcionera biH sa pahorom u medijima Logar je rekao da je to bio diplomatski kiks.

"Krajnje je neobično da se je najviša komunikacija predstavnika dveju država objavila u medijima. Ako neko kaže informaciju koja je izrečena u zatvorenom krugu između predstavnika dveju država, time se krši diplomatski kodeks", upozorio je Logar i dodao da je zato bila pogrešna odluka BiH da zbog navodnog političkog skandala oko navodnog non-papera na razgovor pozove slovenačku ambasadorku Zoricu Bukinac, jer je zapravo trebalo biti obrnuto, reagovati je morala Slovenija.

On je dodao i da Slovenija ni pod Janšinom vladom nije menjala strategiju u spoljnoj politici i prema regionu zapadnog Balkana, koja će i pod njenim predsedanjem Veću EU ostati visoko na listi prioriteta i da Slovenija podržava evropeizaciju celog regiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track