Najnovije vesti

OTKIDA NOGU DO KOLENA: 22 protivpešadijske antimagnetne mine PMA-3 pronađene u brdima iznad sela Semizovac VIDEO
Foto: screenshot Facebook

erozija ili ostavljene

OTKIDA NOGU DO KOLENA: 22 protivpešadijske antimagnetne mine PMA-3 pronađene u brdima iznad sela Semizovac VIDEO

Bosna i Hercegovina

Na drušvenoj mreži Fejsbuk pojavio se snimak gomila protivpešadijskih antimagnetnih mina PMA-3 koje su pronađena iznad sela Semizovca kod Sarajeva. 

“Nalazimo se na lokalitetu Nabožić iznad Semizovca, na kojem se danas pronalazi ukupno 22 nagazne mine PMA3, u narodnu poznatije kao “klackalice”, govori autor snimka.

mine
foto: screenshot Facebook

Autor snimka tvrdi da je velika količina mina na jednom mestu posledica erozije tla na tom lokalitetu.

Jedan od korisnika u komentarima video klipa napisao je da su “mine izvađene i odložene na tu lokaciju”, ali nije pojasnio ko ih je i zašto odložio, te jesu li deaktivirane ili ne.

mine
foto: screenshot Facebook

O mini PMA3

U vojnoj literaturi o ovoj mini moguće je pronaći sledeće: Protivpešadiska antimagnetna mina-3 (PMA-3) namenjena je za uništavanje i onesposobljavanje neprijateljeve žive sile,neposrednim dejstvom eksplozije.

Može se postaviti na svakom zemljištu,vodi i snegu dubine do 20cm. Dejstvuje pod pritiskom sile 8 kg i veće na bilo koji deo nagazne površine. Telo mine:je izrađeno od polistirola u vidu cilindrične kutije prečnika 103 i visine 36 mm

Kada je pravilno postavljena,mina je otporna na visoki vazdošni pritisak (koji stvara eksplozija projektila jačine 20KT na visini od 600m i udaljenosti 500m od 0 tečke.Mina je sigurna i na temperaturama 50 do -20*C. Mina PMA-3 sastoji se od: tela mine, upaljača i transportnog čepa.

Kurir.rs/Crna-hronika.info

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...