DIREKTOR SLOVENAČKE NOVINSKE AGENCIJE STA TUŽI JANŠU: Ovo prevazilazi sve granice!
Foto: EPA/Francisco Seco / Pool

obračun

DIREKTOR SLOVENAČKE NOVINSKE AGENCIJE STA TUŽI JANŠU: Ovo prevazilazi sve granice!

Region -

Direktor slovenačke novinske agencije STA Bojan Veselinovič je najavio da će tužiti premijera Janeza Janšu nakon što je predsednik vlade Slovenije na Tviteru implicirao da je bio umešan u "ubistvo" bivšeg glavnog urednika STA (Boruta Meška), pre više od decenije.

"Ono što je Janša napisao prevazilazi sve granice", rekao je Veselinovič za TV Slovenija u četvrtak uveče.

Odluka dolazi nakon što je Janša napisao na Tviteru da je "neverovatno za Evropsku uniju 21. veka da saučesnik u ubistvu novinara i dalje vodi STA i dobija 8.500 evra mesečno, više od predsednika republike".

Veselinovič je rekao da će podneti krivičnu prijavu, prenosi Tanjug.

Meško je bio glavni urednik STA 2007. godine i dobio je rešenje o otkazu 3. novembra 2009. godine jer nije napravio strateške planove, uprkos upozorenju, a umro je nedugo zatim.

Veselinovič je bio na udaru kritika konzervativnih novinara zbog otpuštanja Meška pred smrt, ali je Veselinovič rekao da nije bio upoznat sa Meškovom bolešću.

Janša već duže vreme vodi rat sa medijima. Krenulo je s novinskom agencijom STA i televizijom RTV SLO, a potom se prelilo na privatne medije i onda društvene mreže i napade na novinare.

Janša je još ranije nazvao slovenačku novinsku agenciju STA "nacionalnom brukom“, optužio je Radio-televiziju Slovenije RTV SLO za širenje "laži“ i obmanjivanje javnosti, tvitujući da je "očigledno da vas ima mnogo i da ste previše plaćeni“.

Prošlog leta, njegova vlada predložila je izmenu medijskih zakona kako bi ojačali stisak države nad STA i smanjili fondove RTV SLO. Državno finansiranje novinske agencije privremeno je zaustavljeno prošle godine što je izazvalo strahove da li će agencija opstati.

STA oko polovinu prihoda ubira kao javni medijski servis. Iako je STA u januaru delimično vraćena na budžet, posle kritika iz Evropske komisije ali i lokalne javnosti, budućnost ove agencije ostaje neizvesna. Početkom februara, vlada je predložila amandman koji bi promenio vlasničku strukturu organizacije.

Janšina administracija odbacuje svake kritike. "Ni u jednom trenutku nije bilo nikakvog uređivačkog pritiska na STA“, saopšteno je iz vlade.

Na pitanje o predlogu izmene zakona, koji se i dalje razmatra, iz kancelarije navode da izmena medijskog zakona "ne predstavlja pretnju slobodi medija na bilo koji način“.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track