OVA VLADA JE GROBAR SLOVENAČKOG NOVINARSTVA: Direktor novinske agencije STA podneo ostavku zbog Janšinih ucena
Foto: EPA/ Marcin Obara

slovenija

OVA VLADA JE GROBAR SLOVENAČKOG NOVINARSTVA: Direktor novinske agencije STA podneo ostavku zbog Janšinih ucena

Region -

Dugogodišnji direktor slovenačke novinske agencije STA Bojan Veselinovič u četvrtak je podneo ostavku, rekavši da ne pristaje na ucene vlade Janeza Janše kojima je ta agencija već duže vreme izložena.

Veselinovič je na čelu agencije od 2009. godine, mandat mu je isticao krajem ove godine, a vlada je nedavno objavila novi konkurs za direktora agencije kojoj od početka godine odbija da isplaćuje predviđena sredstva za obavljanje javne službe informisanja.

U izjavi povodom davanja ostavke Veselinovič je rekao je da se za taj potez odlučio nakon što je sve učinio da se finansiranje obnovi i dođe do dogovora, ali da nije želeo da potpiše ponuđeni novi ugovor o finansiranju u obliku vladine uredbe kojom se agencija "ucenjuje" uslovima kojima bi se doveo pod kontrolu njen rad i uređivačka politika.

"Finansijska blokada je bila tako velika da sam shvatio da je moja ostavka najmanje loše rešenje od svih preostalih", rekao je Veselinovič.

Predsednica sindikata novinara Alenka Potočnik izjavila je kako je za sve zaposlene u agenciji Veselinovičeva odluka šokantna i da imaju sredstava za plate samo za još jedan mesec.

Pozvala je vladu da pitanje finansiranja reši u što kraćem roku, i tako omogući da agencija nastavi sa svojim autonomnim i nezavisnim obavljanjem novinarskih poslova.

Reagovalo je i Slovenskančko novinarsko društvo (DNS) navodeći da je stanje na području novinarstva u Sloveniji alarmantno, te da će o problemima u agenciji STA obavestiti međunarodne organizacije.

Kako je izjavila predsednica Društva Petra Lesjak Tušek, STA se našla u situaciji da sa vladom Janeza Janše potpiše "štetni ugovor" kojim bi se finansiranje javne informativne službe obnovilo, ali bi po nametnutim uslovima pao kvalitet novinarskog rada i došlo do otpuštanja zaposlenih.

Druga alternativa je da STA ode u stečaj.

"Ova vlada je grobar slovenačkog novinarstva, ne samo u slučaju STA,", rekla je Tušek, dodavši da vlada vrši pritisak i na druga uredništva i medijske kuće, posebno na javnu televiziju RTV Slovenija koju želi da "podjarmi".

Direktor vladine kancelarije za komunikacije (UKOM) Uroš Urbanija, čovek od poverenja premijera Janeza Janše, odbacio je tvrdnje o pritiscima na agenciju.

"Veselinovičeva ostavka je svojevrsno iznenađenje. Nakon što smo u pregovorima praktično prihvatili sve njegove zahteve, osim onih koji su bili u očitoj suprotnosti sa zakonom, novi ugovor o finansiranju bio je spreman za potpisivanje", naveo je Urbanija.

Vošstvo i novinari STA već su mesecima u sukobu sa Janšinom vladom koja odbija da im isplati dva miliona evra ili polovinu godišnjeg budžeta za obavljanje javne službe informisanja. Drugu polovnu agencija ostvaruje na tržištu.

U međuvremenu su novac prikupljali donacijama i uredno obavljali svoj posao iako je zbog neizvesne budućnosti ove godine otišlo 15ak ljudi, podseća Hina.

Prema zakonu o STA, vlada je dosad isplaćivala novac u redovnim mesečnim ratama, što je prestalo početkom ove godine.

Janša je više puta optužio nacionalnu agenciju za navodno širenje "lažnih vesti" i nazivao njihov rad "sramotnim" te je preko svoje kancelarije za informisanje tražio promenu uprave.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track