SRBI NEZADOVOLJNI PREDLOGOM SPOMENIKA ŽRTVAMA NA KAZANIMA Nema obeležja krsta, ni koje su nacionalnisti žrtve, niti ko ih je ubio
Foto: Avaz.ba

ZLOČIN

SRBI NEZADOVOLJNI PREDLOGOM SPOMENIKA ŽRTVAMA NA KAZANIMA Nema obeležja krsta, ni koje su nacionalnisti žrtve, niti ko ih je ubio

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović ističe da je novi predlog gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić o podizanju spomen-obelelžja Kazani na Trebeviću apsolutno neprihvatljiv i uvredljiv za predstavnike srpskog naroda.

Kako kaže, sporno je što predlog spomenika ne predviđa da na njemu bude versko obeležje krst, jer su žrtve Srbi pravoslavne vere.

"Drugo, kraj njihovih imena treba da piše da su Srbi, i treće treba da piše ko je te ljude ubio, jer nisu oni sami skakali u jamu Kazani, niti su sami sebi pucali u glavu", rekao je Radanović.

Također, ističe on, neće pisati ni ono što je zapravo ključno, a to jeste činjenica da su zločin nad Srbima izvršili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH, pod komandom zloglasnog Mušana Topalovića Cace.

Podsećamo, Gradsko veće Sarajeva uvojilo je juče predlog o podizanju spomen-obeležja Kazani na Trebeviću, u znak počasti građanima srpske nacionalnosti ubijenim tokom rata.

Predlog da tu bude podignuto spomen-obeležje uputila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, a dogovoreno je da će grad Sarajevo preuzeti sve aktivnosti na podizanju ovog spomen-obeležja, uključujući finansiranje postavljanja.

Na spomeniku će, prema predlogu, pisati: "Zauvek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sećati naših ubijenih sugrađana".

Ispod su navedena imena žrtava.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track