NAJVIŠE ZARAŽENIH OD POČETKA GODINE: Slovenija prijavila rekordan broj obolelih od kovida, ZATVARANJE samo pitanje dana?
Foto: EPA/ IGOR KUPLJENIK

komšije zabrinute

NAJVIŠE ZARAŽENIH OD POČETKA GODINE: Slovenija prijavila rekordan broj obolelih od kovida, ZATVARANJE samo pitanje dana?

Region -

U Sloveniji se epidemiološka situacija pogoršava pa je u protekla 24 sata potvrđeno 2.145 novih zaraza, najviše od početka ove godine.

Sa 7.367 testiranja potvrđeno je 2.145 novozaraženih, uz visok udeo pozitivnih testova koji iznosi 29,1 posto, objavila je vlada.

Visok procenat pozitivnih testova svedoči da je virus proširen u populaciji, što je zabrinjavajuće, upozorila je infektolog Mateja Logar, koja od vlade očekuje moguće nove restrikcije ako broj pacijenata na intenzivnim odeljenjima pređe broj od 150, što bi jako opteretilo bolnički sistem.

Premijer Janez Janša upozorio je početkom sedmice da ovako brzo širenje virusa vodi u novo zatvaranje društvenih i ekonomskih aktivnosti ako se tempo vakcinacije protiv kovida ne ubrza i ako se svi ne budu pridržavali propisanih mera.

Trenutno je u Sloveniji vakcinisano 50,7 posto stanovništva a, kako javljaju slovenački mediji, "eksplozija" zaraza proteklih dana znači da je država možda pred novim zatvaranjem i da je to "samo pitanje vremena".

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je u bolnicama 427 obolelih, od čega 122 na intenzivnoj nezi. Najmlađi hospitalizovani pacijent je dečak star tri godine, dok je na intenzivnoj najmlađi pacijent star 35 godina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track