KORONA U SLOVENIJI: Situacija i dalje alarmantna, a nove mere zbunjuju građane
Foto: Profimedia

pandemija

KORONA U SLOVENIJI: Situacija i dalje alarmantna, a nove mere zbunjuju građane

Region -

Korona i dalje hara Slovenijom, bolnice se pune a u poslednja 24 časa potvrđeno je 3344 novih slučajeva zaraze i 12 umrlih. Na snazi su mere koje su naišle na kritike javnosti.

Zbog teške epidemiološke situacije vlada je od ponedeljka uvela nove mere, ali ne i 14-dnevno zatvaranje koje su tražili epidemiolozi.

Premda je zbog uvođenja restrikcija interesovanje za vakcinaciju poraslo poslednjih dana, procepljenost je i dalje ispod željenog nivoa sa 53,4 posto stanovništva.

U međuvremenu, nove mere otvorile su i niz pitanja vezanih za njihovu praktičnost.

Uredbom je privremeno zabranjeno okupljanje ljudi. Okupljanje je ipak dopušteno u slučaju članova uže porodice ili članova zajedničkog domaćinstva, kao u određenim slučajevima koji su navedeni kao izuzeci. Šta to tačno znači - znači li to da se dve osobe koje nisu članovi porodice ne smeju družiti u šetnji ili uz roštilj na otvorenom?

"Okupljanje je dopušteno samo za članove uže porodice ili članove zajedničkog domaćinstva, a nadzorna tela će u svakom konkretnom postupku proceniti je li to svrha okupljanja ili ne", pojašnjavaju u slovenskom MUP-u.

Privremeno su zabranjene proslave i svadbe. Moguće su proslave sa porodicom ili cimerima, ali ne i sa prijateljima.

Postavlja se pitanje da li policija ili inspekcija mogu da spreče ovakvo slavlje. “Ulazak u stambene prostore na osnovu člana 20. Zakona o inspekcijskom nadzoru nije moguć bez odluke nadležnog suda”, odgovaraju iz nadležnih tela.

Kada je reč o restoranima koji rade do 22 sata, bez muzike i zabavnog programa, gostiju može biti koliko i stolica jer je ugostiteljska delatnost posluživanja hrane ili pića dopuštena samo “u sedećem načinu rada”, između 5 i 22 sata. Gosti takođe moraju da korist zaštitnu masku (kada ne sede za stolom) i budu vakcinisani, testirani ili su preležali koronu.

Jedna čitateljka N1 rezervisala je rođendansku proslavu za ćerku u jednom od centara za zabavu. Na osnovu nove oredbe, deca će moći da se igraju ali ne i da slave, jer su proslave zabranjene. Takođe neće moći da jedu ni piju osim ako zabavni centar nema registrovanu ugostiteljsku delatnost, u tom slučaju mogu uživati ​​u hrani i piću “u sedećem načinu”.

U svakom slučaju, za starije od 6 godina obavezno je nošenje maske, a za starije od 12 godina obvezno je i PCT pravilo (preležali, vakcinisani, testirani).

Protesti u skupovi nisu zabranjeni jer je ustavni sud u julu procenio da je takva zabrana, koja je do tada bila na snazi, neustavna. Zbog toga je novom uredbom određeno da je okupljanje dopušteno pod uslovom da učesnici ispunjavanju PCT uslov i organizator može da obezbedi udaljenost između njih od najmanje 1,5 m.

Neprijavljeni skupovi nisu dozvoljeni.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track