JANŠA PISMOM MOLI GRAĐANE DA SE VAKCINIŠU: Slovenija pojačava kampanju imunizacije!
Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia

novi punktovi i na skijalištima

JANŠA PISMOM MOLI GRAĐANE DA SE VAKCINIŠU: Slovenija pojačava kampanju imunizacije!

Region -

Slovenija je pojačala kampanju vakcinacije protiv kovida-19, premijer Janez Janša je uputio pismo građanima u kome ih poziva da se vakcinišu a otvoreni su i novi punktovi za imunizaciju, između ostalih i na skijalištima.

"Budimo slobodni, ali i odgovorni, solidarni. Vakcinišimo se jer je vreme da se povežemo i budemo zajedno u ovoj borbi sa kovidom-19", poručio je slovenački premijer u pismu koje su građani dobili u sandučićima, prenela je Hina.

Janša je jesenas najavio mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije, što je bilo kontraproduktivno, a plan je osporio i Ustavni sud, pa sada ističe da je ona dobrovoljna, ali i društveno odgovorna i poželjna.

Da bi demonstrirao potrebu za vakcinacijom kao najboljom zaštitom, posebno kad se očekuje novi talas zaraze omikron sojem početkom sledeće godine, ministar zdravlja Janez Poklukar je danas primio buster dozu, takozvani pojačivač. On je rekao da su svi u njegovoj porodici, uključujući i decu, vakcinisani na vreme.

Akcija "Dani vakcinacije" odvija se širom zemlje pod motom "Uđimo zdravi i sigurni u novu godinu" i trajaće do Badnje večeri, 24. decembra.

Otvorena su 62 centra za vakcinaciju, koji će raditi ceo dan, a po jedan centar u svakom regionu i noću. Vakcinaciju obavljaju i mobilne jedinice uz pomoć Crvenog krsta, vatrogasnih jedinica i Civilne zaštite.

Zainteresovani će moći da se vakcinišu i na stanicama žičara, u lovačkim domovima, vatrogasnim, planinarskim domovima, tržnim centrima i bioskopima.

Građani će moći da biraju vakcinu, a zakazivanje nije neophodno osim za decu uzrasta od pet do 11 godina, čiju imunizaciju zakazuju pedijatri, saopšteno je iz Vlade.

Prema zvaničnim podacima, potrebnim dozama vakcine u Sloveniji je zaštićeno 56 odsto celokupne populacije, 66 odsto odraslih i 76 odsto starijih od 50 godina.

Do sada je nešto više od 376.000 ljudi primilo buster dozu koja pruža efikasniju zaštitu od omikron soja u odnosu na osnovnu vakcinaciju.

Iako se četvrti talas epidemije pomalo smiruje, epidemiološka situacija u Sloveniji je i dalje teška.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track