SITUACIJA SE POPRAVLJA ALI SE RAZMATRAJU NOVE MERE U Sloveniji opada broj zaraženih, čeka se odluka o ograničenjima tokom praznika
Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

pandemija

SITUACIJA SE POPRAVLJA ALI SE RAZMATRAJU NOVE MERE U Sloveniji opada broj zaraženih, čeka se odluka o ograničenjima tokom praznika

Region -

Slovenačka Vlada će sutra, zbog zaraznije varijante virusa omikron, odlučiti o novim merama koje će važiti tokom praznika. Broj novih zaraza i dalje opada, a broj hospitalizacija je sve manji.

U poslednja 24 sata otkriveno je 1.255 novozaraženih, 300 manje nego prethodnog dana, pozitivno je 22 odsto testova, a od posledica bolesti preminulo je još šest pacijenata sa kovidom, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Do sada je umrlo više od 5.500 ljudi

Pre sedam dana stanje je bilo ozbiljnije jer je bilo 1.529 novozaraženih, a 25,9 odsto je bilo pozitivno. Sedmodnevni prosek potvrđenih zaraza u jednom danu pao je na 1.154 slučaja, a 14-dnevna incidencija na 819, a broj pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje sve brže opada.

Danas je u bolnicama 640 pacijenata, od kojih je 206 na odeljenjima intenzivne nege, a sa još šest umrlih, broj umrlih od te bolesti od početka epidemije porastao je na 5.518, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Hoće li biti zabranjen masovni doček Nove godine?

Vlada bi uskoro trebalo da odluči da li će prihvatiti preporuke epidemiologa da se dodatnim ograničenjima tokom božićnih i novogodišnjih praznika ograniči širenje nove varijante virusa omikron, koji je otkriven u svim statističkim regionima.

Očekuje se zabrana masovnog dočeka Nove godine i određena ograničenja u tržnim centrima, dok će ugostiteljski objekti, prema najavama, nastaviti sa radom uz uvažavanje kovid-sertifikata, a u novogodišnjoj noći verovatno sa produženim radnim vremenom do 2 sata ujutru.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track