SLOVENAČKI MINISTAR ODBRANE: U Ukrajinu nećemo slati oružje! Poslaćemo opremu dvostruke namene
Foto: EPA / MICOL BRUSAFERRO

Rusija uništava ukrajinsku ekonomiju

SLOVENAČKI MINISTAR ODBRANE: U Ukrajinu nećemo slati oružje! Poslaćemo opremu dvostruke namene

Region -

Izveštaji savezničkih obaveštajnih službi i satelitski snimci ne potvrđuju navode Rusije o povlačenju i smanjenju vojnog prisustva duž ukrajinske granice, pa NATO smatra da su ove prognoze ruska hibridna akcija ili obmana, rekao je on posle dvodnevnog ministarskog sastanka NATO-a u Briselu. slovenački ministar odbrane Matej Tonin.

Tonin je naglasio da trenutna situacija pre svega uništava ukrajinsku ekonomiju, pa Ukrajinci traže vojnu i ekonomsku pomoć, ali ne očekuju da se članice NATO-a bore umesto njih. Moral u Ukrajini je visok, spremni su da se sami bore ako treba, rekao je Tonin.

Prema rečima ministra, Slovenija će na ukrajinske pozive odgovoriti tehničkom pomoći. U razgovoru sa Toninom, ukrajinski ambasador u Sloveniji je izrazio zahtev za poljske mobilne kuhinje i grejane šatore.

U okviru Evropskog mehanizma civilne zaštite, Ukrajina je zatražila od članica Unije dodatnu pomoć. Slovenija će u prvoj fazi Ukrajini obezbediti vreće za spavanje, čizme, dizel agregate i rukavice. Trenutna procenjena vrednost ovog paketa prve pomoći je 62.000 evra, rekao je ministar.

Slovenija neće slati oružje Ukrajini. „Slovenija trenutno ne planira da šalje ubojito oružje u Ukrajinu, ali ćemo poslati opremu dvostruke namene“, rekao je Tonin.

On je naglasio da se pri odlučivanju o pomoći odgovaralo na želje Ukrajine, koja od Slovenije nije tražila ubojno oružje.

Doprinos Slovenije funkcionisanju NATO-a

Glavna tema ovog dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu bilo je planirano jačanje prisustva savezničkih snaga u jugoistočnoj Evropi kao odgovor na rusku pretnju.

Slovenija trenutno učestvuje u NATO misiji Enhanced Front Presence u Letoniji pod komandom Kanade, koja je uspostavljena kao odgovor na rusku aneksiju Krima 2014. Kontingent slovenačke vojske radi zajedno sa pripadnicima Vojske Crne Gore.

Tonin je danas u Briselu prisustvovao sastanku zemalja učesnica Letonije. On je rekao da će se još devet do deset makedonskih vojnika pridružiti slovenačkom kontingentu, koji sada uključuje oko 50 Slovenaca i deset Crnogoraca.

Prema Toninovim rečima, Slovenija je spremna da ubuduće pojača prisustvo svojih trupa u Letoniji, kao i drugih postojećih misija pojačanog prednjeg prisustva ili eventualnih novih. Prema njegovim rečima, problem povećanja broja slovenačkih vojnika je trenutno raspoloživi kapacitet.

Istovremeno, Tonin je objasnio da su predstavnici ministarstva nedavno boravili u radnoj poseti Litvaniji, gde je vodeća zemlja misije Ojačano prednje prisustvo Nemačke. Slovenija je spremna da jača saradnju u budućnosti, ali prvo treba da vidimo šta će vreme pokazati, rekao je ministar.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track