SUSRET PRED IZBORE: Mađarski i slovenački premijer potpisuju sporazum o zajedničkom finansiranju delatnosti manjina
Foto: Jure Makovec / AFP / Profimedia

predizborna kampanja

SUSRET PRED IZBORE: Mađarski i slovenački premijer potpisuju sporazum o zajedničkom finansiranju delatnosti manjina

Region -

Viktor Orban i Janez Janša sastaće se sutra u Lendavi

Predsednici vlada Mađarske i Slovenije Viktor Orban i Janez Janša sastaće se u ponedeljak u slovenačkoj Lendavi i potpisati sporazum o zajedničkom finansiranju delatnosti svojih manjina u tom pograničnom području, na sastanku koji je i izraz njihove političke bliskosti, a pred skorašnje parlamentarne izbore u obe države.

Kancelarija slovenačkog premijera navela je da će tom prilikom biti izvršen pregled stanja u bilateralnim odnosima sa susednom državom koja je sedmi po redu spoljnotrgovinski partner Slovenije, a s kojom zadnjih godina jačaju ekonomske veze, prenosi Hina.

Skorašnji izbori

Mediji ukazuju i na simboličnu poruku susreta zbog prijateljstva i bliskih političkih veza Orbana i Janše, s obzirom na to da se u Sloveniji 24. aprila održavaju parlamentarni izbori, a tri nedelje pre toga i u Mađarskoj.

Domaća levičarska opozicija često optužuje Janšu da je tokom svog dvogodišnjeg mandata u spoljnoj i evropskoj politici napravio veliki zaokret zemlje prema modelu "iliberalnih demokratija" u srednjoj i istočnoj Evropi koji predstavlja Orban, te da je pogodovao mađarskom kapitalu s bliskim vezama s Orbanom pri investicijama u području bankarstva, energetike, turizma, ali i medija u Sloveniji.

Bivši susreti

Službena poseta Orbana u ponedjeljak biće treći njegov susret s Janšom u Sloveniji u poslednjih šest mjeseci: U septembru Orban je bio gost na međunarodnom Bledskom forumu, a istog je meseca vodio mađarsku državnu delegaciju na zajedničkom susretu dve vlade u Celju.

Janša i Orban susreli su se u Lendavi i Celju i u maju 2018. godine, neposredno pred tadašnje parlamentarne izbore, kad je mađarski premijer učestvovao na predizbornom kongresu Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS), izrazivši mu tako političku podršku.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track