JANŠA PUTUJE U KIJEV: Želi da izrazi slovenačku podršku evropskoj perspektivi Ukrajine, donosi i pomoć vrednu 163.000 evra
Foto: EPA/ Marcin Obara, Shutterstock

podrška

JANŠA PUTUJE U KIJEV: Želi da izrazi slovenačku podršku evropskoj perspektivi Ukrajine, donosi i pomoć vrednu 163.000 evra

Region -

Slovenački premijer Janez Janša boraviće sutra i prekosutra u poseti Ukrajini.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, premijer svojom dvodnevnom posetom želi da izrazi slovenačku podršku evropskoj perspektivi Ukrajine i potvrdi privrženost načelima teritorijalne celovitosti i suvereniteta.

Tokom radne posete Ukrajini, Janša će se sastati sa predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom, a razgovaraće i s predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Hina.

Cilj posete je da se "iskaže podrška evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Ukrajine, te potvrdi privrženost Slovenije politici teritorijalne celovitosti i suverenosti Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će poseta ujedno biti i prilika za jačanje i produbljenje bilateralnih odnosa Slovenije i Ukrajine.

Kako prenose slovenački mediji, Janša u Ukrajinu odlazi na raniji poziv ukrajinskog premijera sa kojim je nedavno razgovarao telefonom, a u Kijev putuje vojnim avionom.

Slovenija će prilikom Janšine posete Ukrajini dostaviti toj zemlji i materijalnu pomoć preko mehanizma EU-a za područje civilne zaštite. Reč je o pomoći vrednoj 163.000 evra, a čine je vreće za spavanje, gumene čizme, dizelski generatori, rukavice i higijenske maske.

Mediji navode da je Janša nakon razgovora sa Šmihalom pre dve nedelje rekao da EU i NATO podrškom Ukrajini brane i same temelje na kojima su te asocijacije izgrađene.

Nedavno je Slovenija izašla i sa inicijativom da se Ukrajini omogući brzo uključenje u Evropsku uniju, odnosno da joj se da jasnija evropska perspektiva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track