MUŠKARAC KOM SU SLOVENCI PLAĆALI DA SE VAKCINIŠE UMESTO NJIH OSUĐEN NA 10 MESECI Kažnjeni i klijenti
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

lažne kovid potvrde

MUŠKARAC KOM SU SLOVENCI PLAĆALI DA SE VAKCINIŠE UMESTO NJIH OSUĐEN NA 10 MESECI Kažnjeni i klijenti

Region -

Muškarac koji se u Sloveniji u periodu od dva meseca, na ime drugih osoba, višestruko vakcinisao protiv korone, kako bi oni dobili lažne kovid potvrde, kažnjen je zbog prevare na 10 meseci zatvora, dok su četvorica muškaraca koji su mu tu "uslugu" platili kažnjeni novčano.

Tako je presudio osnovni sud u Kranju, koji je za sve upletene u prevaru doneo osuđujuće presude, koje još nisu konačne, a mnogi se pitaju da li je sud postupio ispravno, prenose slovenski mediji.

Na kaznu zatvora je osuđen muškarac koji se prošle godine za druge vakcinisao šest puta, a otkriven je krajem decembra pri pokušaju da primi i sedmu dozu te mu je odmah određen pritvor.

Naručitelji usluge, premda osuđeni za prevaru, prošli su bez zatvora, pa su dvojica kažnjena sa po 2.550 evra, a dvojica po 1.360 evra.

Smiruje se situacija

U Sloveniji se danas nastavlja smirivanje epidemiološke situacije u pandemiji koronavirusa, zbog čega se najavljuje i mogućnost skorog ukidanja maski u nižim razredima osnovnih škola, a procenjuje se da će se do izbora u aprilu stanje toliko popraviti da neće biti potrebno uvoditi posebne mere.

Predstavnici doma zdravlja Kranj, u kome je pokušaj sedme prevare otkriven, kazali su za ljubljansko "Delo" da im se u takvom sudskom epilogu čini tragičnim da je čovjek sa margine i sa finansijskim problemima osuđen na zatvorsku kaznu, dok su oni koji su ga zapravo iskoristili prošli bolje i bez zatvora.

Svi oni su se nakon otkrivanja slučaja našli pod istom optužbom za manipulacije i prevare i pripisuje im seda su zdravstvene vlasti namerno doveli u zabludu kako bi oni nevakcinisanima izdali potvrde.

Policija je tada navodila da su spomenuta četvorica muškaraca, koja nisu želela da se vakcinišu, za novac angažovala "osobu sa socijalnim problemima" da to učini za njih, predstavljajući se lažno njihovim ličnim dokumentima na više različitih punktova za vakcinaciju.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track