MARFI AMBASADOR U FBIH, NE BIH SE MEŠAO U STVARI DRUGE ZEMLJE: Dodik objasnio zašto američki diplomata nije PERSONA NON GRATA u RS
Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen

REAKCIJA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE

MARFI AMBASADOR U FBIH, NE BIH SE MEŠAO U STVARI DRUGE ZEMLJE: Dodik objasnio zašto američki diplomata nije PERSONA NON GRATA u RS

Region -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Amerika mora da prestane da se miješa u unutrašnje stvari jedne zemlje i omogući neutralan politički dogovor, jer ona nije zadužena, niti je po bilo čemu potrebna, da se meša u unutrašnje stvari BiH.

- I dalje misli da su SAD važan faktor sa kojim treba razgovarati i ubeđen sam da će jednog dana oni razumeti da takvi kao što je Majkl Marfi samo urušavaju njihovu spospobnost da ovde imaju otvoren dijalog - rekao je Dodik povodom najnovijih Marfijevih medijskih istupa u kojima otvoreno preti Republici Srpskoj i njenim zvaničnicima navodeći da su "SAD jasno dale do znanja da su spremne da odgovore na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera".

Dodik je naglasio da američki ambasador još jednom pokazuje da se neopravdano meša u unutrašnje stvari suverene, kako on to voli da kaže, zemlje.

- Mislio sam da zatražim da ga proglase personom non grata, ali sam shvatio da on nije ambasador SAD u Republici Srpskoj nego samo u FBiH, pa ne želim da se mešam u unutrašnje stvari druge zemlje. Šta će Federacija s njim da uradi deluje mi već poznato - rekao je predsednik Srpske, prenosi RTRS.

On je ukazao da američki ambasador u Sarajevu Marfi u svom poslednjem saopštenju kao nikada do sada ponižava samu Ameriku koja nikada nije pretila nego je uvek izvršavala nasilje.

Upitavši da li je to nemoć da on preti nekim merama da će preduzeti nešto, Dodik je rekao da je očigledno reč o njegovom izlizanom karakteru koji je usMeren samo ka tome da se ponaša kao portparol muslimana u BiH i da je spreman da kroz izjave nahrani njihov ego i njihovu irealnu potrebu da dominiraju, pa i u Republici Srpskoj.

- Ako smo jednom američkom ambasadoru pokazali da ne može da upravlja Republikom Srpskom onda to neće biti teško da dokažemo ni muslimanima u Sarajevu. Ako oni misle da nastave sa takvim stvarima, Republika Srpska ima svoje sasvim legitimno pravo da se brani od takvih psihopata koji pokušavaju da čak i legitimni izborni proces dovedu u sumnju samo da bi osnažili frustracije i laži koje opozicija u Srpskoj, prije svega Јelena Trivić, održava. To govori da je ona njihov favorit - istakao je Dodik.

(Kurir.rs/RTRS/Preneo: N. V.)

Bonus video:

00:20

IZ HRVATSKE DOLAZE SRAMNI PODACI O ŽRTVAMA U JASENOVCU! Dodik: Komunistička vlast je onemogućila identifikaciju svih žrtava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja