VETERANI REPUBLIKE SRPSKE: Šta Hrvatska slavi na godišnjicu Oluje?
Foto: Printscreen Yt

Otvoreno pismo

VETERANI REPUBLIKE SRPSKE: Šta Hrvatska slavi na godišnjicu Oluje?

Bosna i Hercegovina -
Udruženje "Republika Srpska - čast otadžbine" pozdravlja odluku vlada Republike Srbije i Republike Srpske da 5. avgust bude Dan sećanja na stradale i prognane u Oluji

BEOGRAD - Šta Hrvatska slavi na godišnjicu vojne akcije Oluja - smrt 2.650 ubijenih srpskih civila, 340.000 proteranih i opljačkanih Srba ili njihove razorene domovine, navodi se u pismu Udruženja "Republika Srpska - čast otadžbine".

Oluja nije bila snaga Hrvatske, već posledica međunarodne izdaje i srpske nesloge, saopštava povodom 20. godišnjice te vojno-policijske akcije ovo udruženje, koje okuplja ratne komandante korpusa, brigada, srpske policije, komandante kriznih štabova, bivše predsednike i ministre ratnih vlada Republike Srpske, borce i intelektualce.

U vojno-policijskoj akciji Oluja ubijeno je 2.650 srpskih civila, a 340.000 je proterano (Foto: Printscreen YouTube)
U vojno-policijskoj akciji Oluja ubijeno je 2.650 srpskih civila, a 340.000 je proterano (Foto: Printscreen YouTube)

"U kom to svetu nema poštovanja prema žrtvama zločina? Koji su to sudovi dali slobodu Antu Gotovini i Mladenu Markaču, koji su najpre bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina u Oluji, a sada ih najavljuju kao članove hrvatskog državnog odbora za proslavu Oluje? Ne možemo a da ne konstatujemo da će svi oni koji će sedeti pored njih i slaviti stradanje jednog naroda preuzeti do odgovornosti za zločin i počiniti novi - vređanje žrtava", navodi se u saopštenju.

Udruženje takođe pozdravlja odluku vlada Republike Srbije i Republike Srpske da se 5. avgust ubuduće obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane u hrvatskoj vojnoj akciji Oluja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track