VLASTI BIH U PANICI: Zatvori li Hrvatska granicu izbeglički talas se seli u Bosnu
Foto: AP

U pripravnosti

VLASTI BIH U PANICI: Zatvori li Hrvatska granicu izbeglički talas se seli u Bosnu

Bosna i Hercegovina -
Zbog novonastale situacije, predloženo je da se sledeće nedelje održi sastanak čelnika policije i službi zemalja regiona

SARAJEVO - Vlasti Bosne i Hercegovine sigurne su kako će se izbeglički talas preliti u tu zemlju ukoliko Hrvatska odluči da zatvori svoju granicu sa Srbijom i takav razvoj događaja smatraju veoma opasnim, potvrdio je Izet Nizem iz Službe za poslove sa strancima BiH.

"Naravno da je situacija napeta i da je očekivan dolazak izbeglica. Ako Hrvatska zatvori granice, oni nemaju kuda nego kroz BiH", kazao je Nizam podsećajući kako izbeglice imaju samo jedan cilj - da stignu do zapadne Evrope i pri tome biraju one rute koje im ostaju otvorene.

Zatvori li se hrvatsko-srpska granica, u Bosni i Hercegovini najveći priliv izbeglica s Bliskog istoka bi se očekivao Bijeljini i dalje prema Bosanskoj posavini jer je reč o ravničarskom terenu.

Nizam ističe kako je to ruta koju bi izbeglice mogle da koriste do zime, a nakon toga bi se mogli zaputiti i preko Kosova i Crne Gore pa opet prema BiH.

Zbog svega toga, BiH je za iduću nedelju predložila sastanak s čelnicima policije i sigurnosnih službi Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Sastanak bi se, prema najavama, održao u Trebinju.

(Dnevni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track