DA SE NAJEŽIŠ: Kad Holanđanka zapeva "Eminu" i "Što te nema!
Foto: Printscreen Facebook

Za sevdah nema granica

DA SE NAJEŽIŠ: Kad Holanđanka zapeva "Eminu" i "Što te nema!

Bosna i Hercegovina -
Romantična sam osoba, obožavam magiju, fantaziju i snove, a sevdalnike koje sam čula i otpevala imaju to sve, kaže Veronika van der Meijden (23) studentkinja Kraljevskog konzervatorijuma u Hagu

HAG - Veronika van der Meijden (23) studentkinja Kraljevskog konzervatorijuma u Hagu (Royal Conservatoire of The Hague) je svojom ljubavlju prema pevanju i istinskoj duhovnoj muzici, iz grada koji je postao poznat po Međunarodnom sudu za ratne zločine, poslala sasvim drugačiju poruku.

Kada je ova mlada umetnica čula Šantićevu "Eminu“ odlučila je da jednostavno mora da otpeva tu pesmu. Zahvaljujući Muameru Maličeviću, mladom sociologu iz Sarajeva, koji je za nju preveo neke od turcizama i danas manje upotrebljivih reči koje se pojavljuju u ovoj pjesmi, Veronika je uspela u svojoj nameri da "Eminu“ i pesmu "Što te nema“ u potpunosti razume i shvati te ih otpeva na bosanskom jeziku.

Veronika je pesme otpevala uz pratnju gitare Jelene Ratković... Foto Facebook

Ova mlada Holanđanka je prvi put otpjevala "Eminu“ i pjesmu "Što te nema" uz pratnju gitare Jelene Ratković u sali Arnold Schoenbergzaal Kraljevskog konzervatorija u Hagu.

"Jelena je pronašla obradu ove dvije sevdalinke koje je napravio kompozitor Dušan Bogdanović. To je zapravo bio moj prvi susret sa sevdalinkama u koje sam se odmah zaljubila. Morala sam to da otpevam“, priča Veronique i dodaje da na Balkanu "ima nešto magično i egzotično“."Pogotovo u Sarajevu i Bosni. Koliko god romantizovana ta slika bila, veoma je snažna. Romantična sam osoba, obožavam magiju, fantaziju i snove, a sevdalnike koje sam čula i otpevala imaju to sve. Ta melanholija, taj sevdah, duboko utieče na mene“, pojašnjava Veronika te dodaje da najviše voli da sluša pevanje Amire Medunjanin.

Pomoć u odgonetanju pojedinih reči koje je bilo teško prevesti i razumeti pronašla je na Facebooku. Kaže da razumije kako nikada neće pjevati sevdalinke kao svi Bosanci, osjećajući pravu snagu sevdaha.

"Iskreno se nadam da su moja umetnost i poštovanje prema muzici i kulturi vašeg podneblja stvorili most razumijevanja između naših zemalja i kultura, između Jelene i mene, kao i Bosanaca koji čuju našu interpretaciju. Za mene je divan osećaj što mogu tako lepu muziku da predstavim publici ovde. Tada kao da drugima govorim: 'Zar nije divna osoba koja je ovo napravila, zar nije divna i ova kultura'“, zaključila je Veronique

.
(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track