KRIVOKAPIĆ I KONJEVIĆ O TEHNIČKOJ VLADI I FER IZBORIMA:  Evo kako je pala vlada Mila Đukanovića!
Foto: Vijesti.me

Haos u Crnoj Gori

KRIVOKAPIĆ I KONJEVIĆ O TEHNIČKOJ VLADI I FER IZBORIMA: Evo kako je pala vlada Mila Đukanovića!

Crna Gora -
Predsedništvo SDP konstatuje da postojeća Vlada ima status tehničke Vlade u kojoj će SDP zajedničke ciljeve vezano za evroatlantske obaveze ispunjavati usklađeno, dok će za sve ostale odluke SDP zadržati pravo pojedinačnog određivanja, zaključuje se u saopštenju.

BEOGRAD - SDP Crne Gore Ranko Krivokapić, koji je u koaliciji sa DPS Mila Đukanovića, zatražio je prevremene izbore i saopštio da koalicija "Evropska Crna Gora" više ne funkcioniše pošto je Đukanovićeva DPS nedavno odbila smenu ministara Vujice Lazovića i Ivana Brajovića.

" Predsedništvo SDP podržava sve napore koji su njegovi predstavnici u Skupštini i Vladi uložili na očuvanju demokratskog dijaloga i poziva sve političke subjekte na uvažavanje evropskih vrednosti i postizanje širokog konsenzusa o pripremi i spovođenju fer i slobodnih izbora. Predsedništvo SDP na temelju ove činjenice konstatuje da postojeća Vlada ima status tehničke Vlade u kojoj će SDP zajedničke ciljeve vezano za evroatlantske obaveze ispunjavati usklađeno, dok će za sve ostale odluke SDP zadržati pravo pojedinačnog određivanja", zaključuje se u saopštenju.

Crnogorski ministar policije Raško Konjević, koji je ujedno i potpredsednik Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP), manje članice vladajuće koalicije, rekao je da zajedništvo SDP s Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Ðukanovića suštinski više ne postoji.- Nakon odgovora Demokratske partije socijalista da Ivan Brajović (ministar saobraćaja i pomorstva, prim. aut.) i Vujica Lazović (potpredsednik vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, prim. aut.) ostaju u vladi, suštinski je raskinuta veza SDP-DPS - kazao je Konjević, prenose podgorički mediji, navodeći da je odgovor DPS na zahtev SDP bio da sad nije trenutak ni za kakve promene u vladi.- Vlada je već tehnička nakon takve odluke DPS i oni sada više nemaju našu suštinsku podršku - kazao je Konjević.Time je faktički došlo do drastičnog raskola unutar koalicije koja postoji duže od dve decenije, što u trenucima velikih previranja i sukoba sa opozicijom za Đukanovića može predstavljati dodatni izazov, ocenjuju analitičari.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže to znači da je Milova Vlada pala.

- Sa moralnog stanovišta naročito, i pravo je izgubila svaki legitimitet. To bi značilo da treba da se ide na izbore, ali prvo da se ide na formiranje prelazne vlade. Jer, Milo Đukanović je majstor krađa i prevare, i zato je neophodno formiranje Vlade koja bi sprovela te izbore. Što se tiče Mila Đukanovića, on se već do sada pokazao kao najveštiji balkanski izborni prevarant, i njemu dati mogućnost da ponovo dobije legitimitet je pogrešno. A mislim da deo ekipe i učestvuju u toj vrste igre, da mu se da ulije svež vazduh kako bi opstao. Treba ići na prelaznu Vladu, kako je opozicija tražila, i onda na izbore - kaže Anđelković.E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track