IZBORI ZA HRVATSKi SABOR: Dragan Čović glasao među prvima u BiH
Foto: AP

U BiH 21.000 glasača

IZBORI ZA HRVATSKi SABOR: Dragan Čović glasao među prvima u BiH

Bosna i Hercegovina -
Čović koji je i predsednik HDZ-a BiH, izrazio je nezadovoljstvo zbog malog broja lokacija na kojima se glasa na izborima za Hrvatski sabor

MOSTAR - Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović glasao je jutros među prvima na izborima za hrvatski Sabor, na biralištu u Mostaru u Bosni i Hercegovini (BiH).

Čović je izrazio očekivanje da će buduća vlada Hrvatske snažnije pomoći BiH na njenom evroatlantskom putu i Hrvatima u toj zemlji da ostvare jednakost.

"Od Hrvatske kao ključnog partnera na evroatlantskom putu očekujem mnogo kako bi nam olakšali procese približavanja EU i NATO. Mnogo više može učiniti da mi svoje tržište otvorimo prema EU, jer u mesec dana moramo rešiti pitanje tradicionalne trgovine, a to znači otvoriti BiH tržištu EU", rekao je Čović novinarima.

Prema njegovim rečima BiH očekuju brojne reforme u približavanju EU i NATO, među kojima je i prilagođavanje trgovinskog dela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. On je najavio promene izbornog zakona kako bi se onemogućilo da drugi brojniji narodi biraju Hrvatima predstavnike u vlasti.

Hrvatski sabor (Foto: Reuters)
Hrvatski sabor (Foto: Reuters)

Čović koji je i predsednik HDZ-a BiH, izrazio je nezadovoljstvo zbog malog broja lokacija na kojima se glasa na izborima za Hrvatski sabor i procenio da će u dijaspori sva tri zastupnika pripasti listi HDZ-a i Domoljubne koalicije.

"Neprimereno je ako imate pravo glasa da samo u četiri mesta možete to pravo i ostvariti. To treba urediti kakva god bila buduća vlast u Hrvatskoj", rekao je Čović.

On je dodao da hrvatski državljani putuju i do 150 kilometara u jedno od četiri središta diplomatsko-konzularnih predstavnišatava Hrvatske u BiH kako bi mogli da glasaju. Čović je ocenio da praksa fiksnog broja zastupnika dijaspore u hrvatskom Saboru ne motiviše birače da izlaze na izbore, jer kako je ocenio, sasvim je svejedno hoće li ih izaći 100.000 ili 1.000.

"Bez obzira na to mi ćemo učiniti da ona tri mesta iz dijaspore, iako Hrvati iz BiH nisu dijaspora, pripadnu HDZ-u i njegovim partnerima na ovim izborima", dodao je čelnik HDZ-a BiH.

Foto. Reuters
Foto. Reuters

Upitan nije li neprimereno da kao član BiH Predsedništva glasa na izborima za drugu državu, Čović je rekao kako je to omogućeno zakonodavstvom dve države i da će to pravo koristiti dok bude na snazi.

Na području BiH hrvatski državljani u subotu i nedelju mogu da glasaju na 33 biračka mesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci kao sedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava. Za izbore se u BiH prethodno je registrovano više od 21.000 birača. Oni hrvatski državljani koji se nisu prethodno registrovali za glasanje to mogu učiniti zahtevajući posebnu potvrdu koja se izdaje na mestima glasanja. Izbori za hrvatski Sabor u BiH i van Hrvatske traju dva dana, birališta su otvorena u 7.00 sati i zatvaraju se u 19.00 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track