DOBRA ZARADA: U Hercegovini sade smilje, dnevnica 25,5 evra!
Foto: Youtube Printscreen

Besparica naterala žene u polje

DOBRA ZARADA: U Hercegovini sade smilje, dnevnica 25,5 evra!

Bosna i Hercegovina -
Sezona sadnje smilja u Hercegovini preplavila je njive uglavnom ženskom radnom snagom za šta dnevno može da se zaradi i do 50 konvertibilnih maraka (25,5 evra).

Pomalo neuobičajena slika na području Mostara, Stoca, Čapljine, ali i zapadne Hercegovine - njive pune radnika posledica su "loše ekonomske situacije i potpunog kolapsa privrede koja je stala zahvaljujući opljačkanim i opustošenim fabrikama i ljude je naterala da pokrenu privatne biznise", piše sarajevsko Oslobođenje. Svi kažu da im je dobro i sa zadovoljstvom rade, a za učinak tokom jednog dana dobiju od 30 do 50 maraka. Posla će biti dok se ogromne površine pripremljenog zemljišta ne zasade. Sadnice lekovitog bilja donete iz rasadnika, sade se u redove, a tek kada se stabljika primi i krene da raste rezultati tog procesa će biti jasnije vidljivi.

Otkupna cena smilja je vrlo dobra i upravo to je najviše uticalo na ljude da se opredele za taj posao, a poslednjih meseci je za tu svrhu pripremljeno i obrađeno puno zemlje.

Ima i skeptika koji ne veruju u uspešnost posla, a oni koji su odlučili da krenu s njim kažu da im država nije dala podsticaje u količini kako se govorilo da će biti, već da se radi o "mizernim i simboličnim" iznosima od 200 maraka po hektaru obrađenog zemljišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track