(FOTO) SARAJEVO KAO PEKING: Od silnog smoga ni maske ne pomažu
Foto: AP

Alarmantno

(FOTO) SARAJEVO KAO PEKING: Od silnog smoga ni maske ne pomažu

Bosna i Hercegovina -
Iako je visok stepen zagađenja vazduha prisutan u Bosni skoro mesec dana, analiza štetnosti po ljudsko zdravlje čestica koje udišu stanovnici Sarajeva još nije urađena.

Zbog povećane koncentracije sumpor dioksida i prašine u zraku, iz Zavod za hitnu medicinsku pomoć Sarajeva apeluju građanima da ne izlaze iz svojih domova ukoliko ne moraju.

U Kantonu Sarajevo na snazi je stanje pripravnosti zbog enormne zagađenosti vazduha i koncentracije lebdećih čestica PM10 koje su iznad graničnih vrednosti na svim mernim mestima u gradu.

Stručnjaci za kvalitet vazduha godinama upozoravaju kako je potrebno uraditi analize kako bi se ustanovila stvarna štetnost čestica u vazduhu.

Kako prenose bosanski mediji, građani već posle samo nekoliko minuta boravka na vazduhu osete probleme sa disanjem i glavobolju.

U ovakvim uslovima preporučuje se da se bez preke potrebe ne napuštaju niti provetravaju domove i da se, ukoliko je to moguće, koriste filteri u prostorijama gde se boravi.

Ko izlazi napolje moaro bi da ima zaštitnu hiruršku masku, gazu preko koje idu šal ili marama kako bi se zaštitili disajni putevi. Ovo se odnosi i na zdrave osobe, a posebno na visokorizičnu grupu - decu i učenike.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

S obzirom da nema dovoljno kiseonika, svako će osetiti glavobolju, gušenje i imaće iritativni kašalj. U tom slučaju, treba se obratiti lekaru.

Foto: AP
Foto: AP

Iz Zavoda su kazali su kako ih veliki broj građana kontaktira.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Deca su najugroženija. Pre pet dana imali smo značajno povećan broj pacijenata zbog magle i smoga. Maske su dizajnirane da pomognu, ali te najmanje čestice su najopasnije, one prolaze i kroz masku i prodiru direktno kroz pluća", poručila je šefica smene u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS prim. dr. Amra Bašić-Živadinović.

(N1/Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track