Najnovije vesti

SLAVE GA ZBOG DEJTONA: Sarajevo diže spomenik Ričardu Holbruku
Foto: Profimedia

Zahvalni

SLAVE GA ZBOG DEJTONA: Sarajevo diže spomenik Ričardu Holbruku

Bosna i Hercegovina
Gradsko veće Sarajeva podržalo je inicijativu zamenika predsedavajućeg Gradskog veća Mire Lazovića da, pokojni američki diplomata Ričard Holbruk,"dobije adekvatno spomen obeležje u gradu Sarajevu".

Kako prenosi Fena, na sednici Gradskog veća Sarajeva, održžanoj juče, u okviru tačke dnevnog reda "Većnička pitanja i inicijative", Lazović uputio je inicijativu da Holbruk dobije adekvatno spomen obeležje, čime bi se "odalo priznanje za njegov nesebičan angažman tokom agresije na Bosnu i Hecegovinu, u postizanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je uspostavljen mir u BiH".

 

Inicijativu su podržali gradski većnici i time je postala inicijativa Gradskog veća.

 

Američki diplomata Ričard Holbruk (1941-2010), jedan od kreatora Dejtonskog sporazuma kojim je novembra 1995. okončan rat u Bosni i Hercegovini, zastupao je interese SAD tokom pregovora u Rambujeu, koji su iscenirani da bi se obezbedili uslovi za početak bombardovanja Jugoslavije (1999). Nastup s pozicija sile, takozvano zavrtanje ruke, na koji je pregovarao s jugoslovenskim političarima postao je u svetu poznat kao "holbrukovanje".

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...