Najnovije vesti

SUĐENJE MAHMULJINU Svedok: Mudžahedini su odsecali glave
Foto: Printscreen Youtube

Zločin u Vozući

SUĐENJE MAHMULJINU Svedok: Mudžahedini su odsecali glave

Bosna i Hercegovina
00:00h

Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće prvi svedok optužbe ispričao je da je mučen pošto su ga zarobili pripadnici jedinice El Mudžahidin, i da je video odsečene glave pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Zaštićeni svedok S-5, nekadašnji komandir sanitetske službe Trećeg bataljona lake prnjavorske brigade, kazao je da su njega i kolegu zarobili pripadnici jedinice El Mudžahidin u mestu Krčevine, javlja BIRN – Justice Report.

"Tog dana, 21. jula 1995. godine, izvedena je borbena akcija, bila su dejstva jedinica Armije BiH i drugih, među kojima je bio El Mudžahidin, koji su nas zarobili", rekao je svedok.

On je dodao da su, dok su vođeni, naišli na "izmasakriranog borca". Njega i kolegu su, kako je naveo, naterali da legnu, pretvarajući se da će im odseći glave.

Sakib Mahmuljin, Foto: Youtube/Printscreen
Sakib Mahmuljin, Foto: Youtube/Printscreen

"Naredili su da legnemo. Jedan je povikao ‘tekbir’, ostali ‘Alahu ekber’. Osetio sam značajan strah u momentu udara sekire u zemljište", kazao je svedok.S-5 je rekao da su stavljeni u gepek i odvezeni u selo Livade, gde je jedan civil udario njegovog kolegu, na što mu je mudžahedin rekao: "Ja ga zarobio, zašto ga ti tučeš?"Svedok je kazao da je u selu Livade bio zatvoren od 21. do 23. jula 1995. godine i da je bilo 14 zarobljenika.

On je istakao da su jednom prilikom "mudžahedini doneli odsečene glave" dvojice zarobljenika, koje je prepoznao. S-5 je dodao da ga je u Livadama jedna žena udarala štakama, te da su im deca “udarala šamare”.

On je kazao da je grupa od 12 zarobljenika 23. jula 1995. odvedena u selo Kamenica, gde je primetio veliki broj belih šatora i veću grupu mudžahedina. Mučenje u Kamenici, kako je rekao, nije mogao da izdrži jedan borac VRS-a, koji je bio ranjen.

"Opsovao je Boga i Alaha. Rekao je: ‘Ubijte me, kakvi ste vi to više ljudi. Ne mogu više izdržati.’ Mudžahedin je ispalio metak u glavu i odsekao mu glavu mačem iz tri poteza”, prisetio se svedok.Svedok je dodao da je iz Kamenice prebačen 23. augusta 1995. u Kazneno-popravni dom (KPD) u Zenici. On je pojasnio da su mudžahedini imali obične vojne uniforme, a neki bele haljine.Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH), optužnica tereti da nije sprečio ubistva i nečovečno postupanje pripadnika odreda El Mudžahidin na području Vozuće i Zavidovića.

Prema optužnici, pripadnici ovog odreda su u mestu Livade ubili Momira Mitrovića i Predraga Kneževića, odsekavši im glave, koje su pokazivali drugim zarobljenicima, a u Kamenici Gojka Vujičića, kojem je takođe odsečena glava.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. april.

(Radio Sarajevo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...