BOSIĆ: Začuđen sam žestinom reakcija na izjavu Halilovića, jer je on nebitan!
Foto: TV BN

Još ima "usijanih glava"

BOSIĆ: Začuđen sam žestinom reakcija na izjavu Halilovića, jer je on nebitan!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je večeras da da je začudjen žestinom reakcija u regionu na izjavu ratnog bošnjačkog generala Sefera Halilovića, s obzirom na to da se radi o osobi koja trenutno nema nikakvu političku težinu.

Bosić je rekao da je BiH rovita zemlja, u kojoj još ima "usijanih glava i ljudi koji bi ponovo ratovali", ali da je ubedjen da se radi o ogromnoj manjini. Komentarišući izjavi ratnog bošnjačkog generala Sefera Halilovića da je u BiH moguć novi oružani sukob ako vlasti Republike Srpske ostanu pri nameri da održe referendum o Danu republike 25. septembra, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, Bosić je kazao da čudi "žestina reakcija" koje je izazvala ta izjava.

"Ne mogu da verujem da neko ko nije nikakav funkcioner može da izazove alarmantno stanje. Halilović jeste bio komandant Armije BiH, ali to je bilo pre 25 godina. On ima stranku, ali ona je minorna, ne učestvuje u vlasti i nema nikakvog značaja", rekao je Bosić za bijeljinsku BN televiziju.

Lider SDS-a je istakao da nije produktivno da se čitav region digne na uzbunu i počnu rasprave oko novog rata, kada god neka neodgovorna osoba da ovakve izjave."Stalno pominjanje rata doprinosi zaoštravanju situacije. Zato bih pozvao one koji recikliraju te vesti, da shvate mogućnost izazivanja novih tenzija", kazao je Bosić.

Na Halilovićevu izjavu su, izmedju ostalih, reagovali i premijer Srbije Aleksandar Vučić i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.Bosić je dalje upozorio da postoje snage u BiH, koje žele "raspakivanje Dejtona", navodeći da ima mnogo onih koji su nezadovoljni Dejtonskim sporazumom."Jedni su protiv postojanja RS, drugi, kao što su Hrvati, nezadovoljni su svojim statusom u BiH, ima medjunarodnih igrača, koji bi u BiH želeli novu krizu kako bi je kontrolisati zbog skretanja pažnje zbog drugih područja, ali ima i neodgovornih naših (srpskih) političara, koji su čak spremni narod da povedu u rat da bi izbegli svoju odgovornost za kriminal i korupciju", upozorio je lider SDS-a.On je naveo da je zabrinut zbog takve situacije, dodavši da se pribojava situacije da "vodja koji je slep, vodi narod u ambis".

Po njegovim rečima, ni odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS niti referendum u tom entitetu nikome u BiH neće doneti bolji život.Bosić smatra da je to "igra" predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsednika RS Milorada Dodika, koja produbljuje krizu i odvraća od toga da se priča o razvoju."Koja budala će ovde uložiti sredstva, ako imate priču o ponovnim ratnim sukobima ili ovakvu nestabilnost države", upozorio je lider SDS-a.

On smatra da narod na izborima neće dati poverenje onima koji izazivaju nestabilnost u BiH i ponovo prizivaju ratne sukobe. Bosić je dalje rekao da je SDS podržala održavanje referenduma 25. septembra, bez obzira što smatra da je to deo izborne kampanje Milorada Dodika i njegovog SNSD-a.

Po njegovim rečima, referendum je trebalo održati krajem godine, a pre toga sprovesti svu institucionalnu proceduru kako bi se rešilo pitanje datuma Dana RS.Bosić je još rekao da je neprihvatljivo to što su vlasti RS prihvatile zabranu supervizora za Brčko da se referendum održi na teritoriji tog distrikta, ocenivši da se na taj način Brčko ponovo izdvaja iz RS, mada po arbitražnoj odluci pripada i Republici Srpskoj.

Komentarišući odluku Saveta za opšte poslove EU da prihvati zahtev Bosne i Hercegovine za prijem u članstvo EU, lider SDS-a je kazao da je to "posle raznih loših vesti i raznih kriza, dobra vest"."To je dobra vest, koja nije naišla na reakciju kakvu zaslužuje. Svaka zemlja koja je ušla u tu fazu, proslavljala je taj korak, koji je vrlo važan. To je kod nas prošlo u senci raznih dogadjaja i zaostrašavanja na unutrašnjoj političkoj sceni, koja jako zabrinjavaju narod", ocenio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track