DODIK OPLEO PO SDA: Više ne mogu da računaju na Hilari i Erdogana
Foto: Marina Lopičić

Kritika

DODIK OPLEO PO SDA: Više ne mogu da računaju na Hilari i Erdogana

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će bošnjačke političare "arogancija koju pokazuju prema Srbima, Srpskoj i Hrvatima sigurno koštati statusa BiH".

On je novinarima u Gradišci kazao da je juče mogao da vidi da su Bakir Izetbegović i SDA u silaznoj putanji što se tiče moći i organizacije, prenose banjalučki mediji.

"Napustili su ih i poslanici i ne mogu da računaju na svoju ljubav koja je dolazila iz Turske i na (turskog predsednika Redžepa Tajipa) Erdogana, izgubila im je Hilari Klinton na izborima...", ocenio je Dodik.Predsednik Srpske je naveo da je saznao da nema ni većine u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i da ona postoji od zakona do zakona.

"Ako oni ne žele dogovor i žele da očuvaju Ustavni sud koji će Srbima ukidati Dan Republike, nama taj Ustavni sud, BiH i SDA nisu potrebni i mi ćemo braniti naše pozicije", rekao je Dodik.On je bošnjačke političare pozvao na dogovor i dodao da će sami biti krivi za neuspeh BiH ako to odbiju.

"Ta arogancija koju pokazuju prema Srbima, Srpskoj i Hrvatima sigurno će koštati statusa BiH. Oni su pripisivali da je politika Slobodana Miloševića kriva što je neko otišao iz Jugoslavije, pa su Srbi bili krivi za sve živo. A oni sada još gore rade, ignorišu sve uz pomoć stranaca i žele da nam nametnu rešenja, koja nećemo", poručio je Dodik.

On je naglasio da će ono što hoće SDA u budućnosti biti sve više irelevantno.

"Njihova pozicija koja se zasnivala na snazi međunarodnog faktora je izgubljena i nije ono što se moglo viđeti prethodnih godina. Ako ne nauče tu lekciju, onda će biti potpuni luzeri, a koliko znam, njihovo zalaganje za BiH je isključivo u funkciji unitarizacije, za šta su im potrebni poslušni Srbi i poltroni kao ovi iz Saveza za promene", rekao je Dodik.

On je uveren da će u BiH doći do zastoja na svim nivoima vlasti ukoliko bošnjački politički lideri ne prihvate inicijativu SNSD-a i HDZ-a BiH o izmenama Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa da u toj instituciji više ne bude stranih sudija.Dodik je rekao da će bošnjački lideri dobiti ovaj predlog zakona i da će "imati dosta problema da kažu da to ne prihvataju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track