SRAMOTNA IZJAVA HRVATSKOG MINISTRA: Kada kanonizuju Stepinca to će biti radostan dan
Foto: Reuters 19 Okt 2016

Stigla ga pravda

SRAMOTNA IZJAVA HRVATSKOG MINISTRA: Kada kanonizuju Stepinca to će biti radostan dan

Hrvatska -

Ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir razgovarao je danas u Vatikanu s državnim sekretarom Polom Galagerom o stabilnosti jugoistoka Evrope, prilikama u BiH, kao i o pitanju kanonizacije Alojzija Stepinca.

Štir je podsetio na mešovitu katoličku i pravoslavnu komisiju koja treba da do leta dovrši svoj posao, iako proces kanonizacije ne zavisi od toga, prenosi Hina.

"To je unutrašnja stvar Katoličke crkve. Mi jedino možemo reći da će taj dan sasvim sigurno biti jedan radostan dan za sve ljude kojima je Stepinac, njegovo životno delo, uzor u zauzimanju za slobodu i dostojanstvo čoveka", rekao je Štir, navodi Hina.

Odluka o kanonizaciji Stepinca nije doneta a o tom pitanju je formirana i mešovita komisija SPC i Rimokatoličke crkve na inicijativu pape Franje koja se do sada sastala dva puta - u Vatikanu i Zagrebu.

Novi sastanak trebalo bi da se održi u Novom Sadu a predstoje još četiri sastanka nakon toga.

Komisiju čine predstavnici crkve i eksperti, a njen zadatak je da objasni ulogu Stepinca pre, tokom i nakon Drugog svetskog rata.

Dok Hrvatska veliča Stepinca, on je za SPC sporna ličnost koja je doprinela stradanju više hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Štir je u Vatikanu razgovarao i o prilikama u Bosni i Hercegovini gde Sveta Stolica i Hrvatska dele zajednički interes - evropski put te zemlje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda, navdi hrvatska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja