DODIK: Vojska da prisustvuje Danu republike ili je smatramo NEPRIJATELJSKOM!
Foto: Zorana Jevtić

DODIK: Vojska da prisustvuje Danu republike ili je smatramo NEPRIJATELJSKOM!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da pripadnici Oružanih snaga BiH iz RS učestvuju u aktivnostima predviđenim programom obeležavanja Dana RS i dodao da će se, u suprotnom, smatrati da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj.

"Ministarstvo odbrane BiH nedvosmisleno krši dogovor oko formiranja Oružanih snaga BiH, onemogućava da pripadnici Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka učestvuju u programu obeležavanja, kako je to predviđeno ranijim programom i onemogućava se da pripadnici tog puka iskažu svoju osnovnu ulogu i namenu, a to je negovanje tradicije Republike Srpske i Vojske RS ", rekao je Dodik Srpskoj novinskoj agenciji.

Dodik je rekao da RS 9. januara obeležava Dan republike, iza kojeg stoje sve institucije RS, sve srpske političke partije, kao i narod koji je taj praznik podržao na referendumu.

Ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš iz HDZ BiH odobrila je danas učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, bend Banjaluka, na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara, povodom proslave Dana Republike Srpske.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Vojni orkestar Oružanih snaga BiH učestvovati, između ostalog, u odavanju počasti i polaganju venaca palim borcima Vojske RS, NOR-a i civilnim žrtvama rata.

Dodik je rekao da je neprihvatljivo da ministarka odbrane BiH "na ovaj način krši dogovor o formiranju Oružanih snaga BiH", dodavši da vlasti RS odbacuju "selektivnu dozvolu učešća pripadnika Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH".

Ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš
Ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš

On je kazao da očekuje da svi iz RS "odgovorni za formiranje vojske i upravljanje vojskom jasno iskažu svoj stav" o tom pitanju, a da od srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića očekuje da "izda nedvosmislen nalog za učešće Trećeg pešadijskog puka i njegovih pripadnika u obeležavanju Dana republike".

Dodik je zatražio od zamenika ministra odbrane Borisa Jerinića da pozove pripadnike srpskog puka da učestvuju u organizaciji i programu obeležavanja Dana RS.

"Ukoliko puk izostane iz obeležavanja smatraćemo da su se naši kadrovi u tim strukturama opredelili da nisu oni koji su spremni i sposobni da neguju tu tradiciju. Oružane snage BiH na ovaj način, neučešćem, smatraćemo da su neprijateljski nastrojene prema Srpskoj", rekao je Dodik.

Predsednik RS je rkao da garantuje da će "u slučaju svakog nezakonitog procesuiranja na nivou BiH u ovom slučaju svako biti stavljen u zaštitu institucija RS".

"Mi nećemo ostaviti nijednog našeg čoveka nezbrinutog u tom pogledu. Materijalno i u svakom smislu stojimo iza njih u eventualnim postupcima", kazao je Dodik.

Do sada su pripadnici srpskog puka u sastavu Oružanih snaga BiH učestvovali u obeležavanju Dana RS, koji je prema Zakonu o praznicima RS bio državni praznik.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine osporio odredbe Zakona o praznicima RS prema kojima se 9. januar proslavljao kao Dan republike, ocenivši da su te odredbe neustavne i diskriminišuće po građane RS koji nisu Srbi i pravoslavci, s obzirom da se taj dan obeležavala i krsna slava RS - Sveti arhiđakon Stefan.

Vlasti RS su 25. septembra održale referendum o 9. januaru kao Danu RS, uprkos odluci Ustavnog suda BiH od 17. septembra kojom je zabranjen referendum.

Rezultati referenduma nikada zvanično nisu objavljeni, a u Službenom glasniku RS je 25. novembra objavljena odluka Ustavnog suda BiH, kojim prestaju da važe odredbe Zakona o praznicima RS, prema kojima se 9. januar obeležava kao državni praznik i Dan republike.

Istog dana parlament RS je usvojio novi Zakon o Danu RS, prema kojem je se 9. januar obeležava kao Dan republike, s tim što je proslavlja kao sekularni praznik i neobavezujućeg je karaktera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track