POČELO OBELEŽAVANJE DANA RS: Naređenje Ivanića da se postroji Treći pešadijski puk!
Foto: Printscreen YouTube

Svečanost u Banjaluci

POČELO OBELEŽAVANJE DANA RS: Naređenje Ivanića da se postroji Treći pešadijski puk!

Bosna i Hercegovina -

Najviši zvaničnici Republike Srpske položili su danas vence palim borcima RS, a za tu priliku postrojen je Treći pešadijski puk Oružanih snaga BiH po naređenju predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Polaganjem venaca palim borcima RS počelo je obeležavanje Dana RS, 9. januara, kada će u Banjaluci biti održana centralna svečanost, kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pripadnici Trećeg puka, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga postrojen je ispred mesta na kojem zvaničnici Republike Srpske polažu vence.

Postrojavanje vojnika Oružanih snaga BiH bila je, inače, glavna tema proteklih dana u BiH s obzirom na to da tročlano Predsedništvo BiH nije postiglo saglasnost o tome, a Ministarstvo odbrane je najpre odobrilo samo prisustvo pripadnika Vojnog orkestra OSBiH, koja je kasnije povučena na intervenciju kancelarije NATO u BiH.

Ustavni sud BiH je, povodom apelacije bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića, koji je i predsednik Stranke demokratske akcije, proglasio neustavnim obeležavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, ali su se građani RS na referendumu izjasnili da 9. januar ostaje državni praznik - Dan Republike Srpske.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

Vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, i ostali zvaničnici Republike Srpske.

Nakon polaganja venca, Ivanić je izjavio da je naredio postrojavanje jedinice jer na to, kako je rekao, ima pravo, ali da ova počasna jednica OSBiH neće učestvovati u svečanoj smotri 9. januara.

"Član Predsedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu kada god on odluči. U ovom slučaju sam odlučio ja, a ne oni. Ja sam odlučio da imam počasnu jedinicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Sve radim vrlo svesno jer želim pokazati da u ovoj zemlji i na obeležavanje ovakvih datuma nema pokušaja disciplinovanja i ako iko treba da snosi odgovornost, onda sam to ja", rekao je Ivanić.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

Predsedik Republike Srpske, Milorad Dodik je nakon polaganja venaca rekao je da se narod na referendumu trajno opredelio za obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske.

"Sve spekulacije i napadi koji dolaze zbog obeležavanja ovog praznika nisu neočekivani, ali u svakom slučaju naše opredeljenje za obeležavanje Dana Republike jeste i naša odgovornost prema onima koji su stradali za Republiku Srpsku, ali i prema budućnosti", rekao je Dodik novinarima.

FOTO: Printscreen/Nezavisne
FOTO: Printscreen/Nezavisne

Dodik je napomenuo da bi oni koji žele da zabrane Dan Republike Srpske "želeli da ukinu našu budućnost i postojanje".

"Republika Srpska, kao političko-teritorijalna organizacija pokazuje snagu u pogledu očuvanja najvažnijih elemenata među kojima je i Dan Republike Srpske", istakao je Dodik.

Komentarišući prisustvo počasne jedinice Oružanih snaga BiH, koju čine pripadnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka aktivnostima povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da ga ne interesuju Oružane snage BiH, jer su snage NATO saveza.

FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

"Poštujem ljude iz Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, a što se tiče onoga što je uradio NATO u vezi sa Oružanim snagama BiH, mešajući se u unutrašnja pitanja, govori o tome da bi trebalo da odbijemo bilo kakav put ka tome savezu, jer nam je jasno na koji bi način upravljali kada bi BiH bila pod njihovom komandom", istakao je Dodik.

On je naglasio da će se zalagati da Republika Srpska vodi politiku potpune neutralnosti kada je reč o vojnim savezima.

Vence su na spomen-obeležje osim Ivanića i Dodika položili i predsednik Narodne skupštine, Nedeljko Čubrilović, premijer Republike Srpske, Željka Cvijanović, predstavnici institucija Srpske i BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track