HRVATSKI PORTAL PROZVAO KOLINDU Skandal! Nije došla dalje od ograde Bele kuće! Ovako je Tito radio
Foto: AP, Profimedia.

Prozvali predsednicu države

HRVATSKI PORTAL PROZVAO KOLINDU Skandal! Nije došla dalje od ograde Bele kuće! Ovako je Tito radio

Hrvatska -

Dok Kolinda sramoti sebe i Hrvatsku u SAD, sastajući se s nižerangiranim političarima, a da se Beloj kući nije približila dalje od njene ograde - s spoljne strane - prigodan je trenutak da se prisetimo kako nismo uvek bili zadnja rupa na diplomatskoj svirali.

Ovako hrvatski portal Index započinje tekst o poseti predsednice te zemlje Kolinde Grabar Kitarević Sjedinjenim Američkim Državama.

"Predsednica Grabar-Kitarović još se nalazi u službenoj poseti SAD koji je počeo 1. januara, a o kojem gotovo pet dana javnost nije mogla saznati ništa - ni s kim se nalazi, ni gde, ni kakve protokolarne obveze ima. Prva konkretna informacije nije došla iz Kabineta predsednice, već sa Fejsbuk stranice američkog senatora i prošlogodišnjeg predsedničkog kandidata Marka Rubia, političara koji po diplomatskim konvencijama teško da je prikladan izbor za susret s državnim poglavarom kao što je predsednica RH", navodi Index.

Hrvatski portal navodi da je predsednica Hrvatske u intervjuu državnoj televiziji "odbila da iznese imena drugih političara s kojima se sastala, uz obrazloženje da će neki od njih to također objaviti na društvenim mrežama, dok neki uopšte ne žele da američka i hrvatska javnost zna za njihov susret."

"Uporedimo li ovaj potpuni diplomatski debakl s međunarodnim susretima nekih drugih državnih poglavara s ovih prostora, kontrast je bolno očigledan. Naime, Josip Broz Tito, predsednik nekadašnje SFRJ je u svakom je slučaju kontroverzna istorijska i politička ličnost. Analiza njegovog lika i dela nije tema ovog teksta, ali poređenje sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović više je nego umesna".

"Za početak, zato što je baš Kolinda na početku svog mandata teatralno dala ukloniti njegovu bistu s Pantovčaka, uz komentar "Tito je bio diktator". Tito je to možda bio, ali da je bio i relevantna ličnost na međunarodnoj sceni, najdirektnije pokazuju njegove posete SAD."

Tito se, naime, susreo ne s jednim, nego s tri američka predsednika pri poseti SAD: sa Džonom F Kenedijem 1963., sa Ričardom Niksonom 1971. i sa Džimijem Karterom 1978.

Tito se prvo sreo s Kenedijem pri poseti SAD 1963. Kenedi mu je tom prilikom čestitao na "izvanrednoj karijeri u ratu i miru, uprkos neslaganju u pogledima između naših vlada".

Niksonu je Tito došao u uzvratnu posetu 1971., nakon što je ovaj posetio Jugoslaviju godinu dana ranije. Nikson ga je tada, u jeku Hladnog rata, u svom govoru dobrodošlice pozdravio "ne samo kao lidera zemlje s kojom SAD imaju prijateljske odnose, već i kao svetskog državnika prvog ranga."

Sedam godina kasnije, Tito je opet posetio Vašington, gde ga je dočekao Džimi Karter. U dočeku koji je čak i američka televizija opisala rečima "uz neobičnu pompu i ceremonijal", Karter je poručio Titu da je američki narod "počašćen prisustvom velikog svetskog lidera" te "prijatelja i saradnika premijera Čerčila, predsednika Ruzvelta i generala De Gola."

"Kao što se iz priloženog vidi, Tito je u Vašingtonu dospeo puno dalje od ograde Bele kuće".

(Index.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: OTKRIVAMO VAM SVE O JOVANKI BROZ: Ovo je priča o nekadašnjoj prvoj dami SFRJ!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track