BIVŠI DIVERZANT RS TUŽIO BIH ZA 100.000 MARAKA: Držali ga džabe u zatvoru zbog navodnog genocida
Foto: Printscreen Youtube

Kontratužba

BIVŠI DIVERZANT RS TUŽIO BIH ZA 100.000 MARAKA: Držali ga džabe u zatvoru zbog navodnog genocida

Bosna i Hercegovina -

Aleksandar Cvetković, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) koji je oslobođen optužbi za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, tužio je Bosnu i Hercegovinu i zatražio 100.000 konvertibilnih maraka zbog vremena provedenog u pritvoru.

Miloš Stevanović, advokat Cvetkovića, kazao je za BIRN da su u Sudu BiH tražili odštetu “zbog neosnovanog hapšenja”, kao i vremena koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Izraelu, kao i u Sarajevu.

“Osim za dane provedene u pritvoru i duševnu bol koju je trpeo za to vreme zbog odvojenosti od porodice, tražili smo i iznos za dobit u poslovima koje je za to vreme mogao da obavlja”, naveo je Stevanović.

Cvetković je uhapšen u avgustu 2010. u Izraelu na osnovu međunarodne poternice koja je raspisana na zahtev BiH jer je bio osumnjičen za genocid.

Nakon tri godine postupka, pravosuđe u Izraelu donosi odluku da ga izruči BiH. Sud BiH odredio mu je pritvor u kojem je bio deo prvostepene presude u julu 2015. godine.

Cvetkovića je Sud BiH pravosnažno oslobodio optužbi da je u julu 1995. učestvovao u ubistvima oko 900 bošnjačkih muškaraca na Branjevu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 10.03.2017

(Slobodna Bosna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja