(VIDEO) ZAKLALA LJUBAVNIKA PA IZBODENA 26 PUTA: Napadač na Danu Škrba još nije nađen
Foto: Youtube Screnshot/TV1 HD

Dane Škrba

(VIDEO) ZAKLALA LJUBAVNIKA PA IZBODENA 26 PUTA: Napadač na Danu Škrba još nije nađen

Bosna i Hercegovina -

Javnosti u BiH je ime Dane Škrba je veoma dobro poznato nakon što je 23. februara 2012. godine skalpelom brutalno zaklala sarajevskog fotografa Mustafu Bukvića, sa kojim je navodno bila u ljubavnoj vezi.

Nakon toga slučaj Škrba, javnost je pomno pratila, ali iz još jednog razloga. Naime, ona je bila prva pritvorenica u BiH koja je bila trudna. Do tada se znalo kako regulisati status osuđenih žena koje su bile trudne, ali ne i kako to učiniti kada je pritvorenica trudna ili ako se porodi pre nego joj se izrekne kazna.

Škrba je bila smeštena u pritvorskoj jedinici KPZ- a Tuzla i dovođena je na suđenja u Sarajevo.

Ali, u osmom mesecu njene trudnoće to je postao problem, jer je postojala mogućnost da se Škrba tokom vožnje porodi, pa je 23. avgusta 2012. godine u pratnji medicinskog vozila iz tuzlanskog ipak prebačena u Kaznenopopravni zavod Sarajevo.

Ali, onda su se opet rukovodioci kaznenopopravnih zavoda uhvatili za glavu, jer su počeli da razmišljaju šta će uraditi sa njom nakon što se porodi.

Naime, u sarajevskoj pritvorskoj jedinici nisu postojali uslovi za boravak majki s decom, a u tuzlanskom zatvoru, pak, postojale su prostorije gde su se mogle smestiti najviše dve osuđenice sa decom. Ali, nisu postojale prostorije gde se mogu smestiti pritvorenice s decom, jer do tada nije bilo slučajeva da su pritvorenice bile trudne.

Slučaj trudnoće pritvorenice Škrbe tada je zatekao sve nadležne institucije. Škrba se porodila 31. oktobra 2012. godine.

Nakon oporavka suđenje joj je nastavljeno, a ona je na svako suđenje sa sobom donosila i sina.

Ali, iznenada je odlučila da potpiše sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo i 23. aprila 2013. godine je osuđena na 14 godina zatvora. Tada je izjavila da želi da što pre bude upućena na izdržavanje kazne, sa obzirom na uslove u pritvoru.

Ono što je manje poznato javnosti jeste da je Škrba pre 13 i po godina, tačnije 25. oktobra 2003. godine napadnuta i da je jedva preživela. Kako je Škrba izjavljivala u medijima nju je u liftu na Alipašinom Polju u 19.30 sati napao manijak i izbo je nožem 26 puta. Spasao ju je komšija.

Ovaj predmet u Tužilaštvu KS, potvrđeno je za Avaz.ba, još je otvoren, i tretira se kao pokušaj ubistva. Osoba koja je pokušala ubiti Škrbu do sada nije uhapšena.

Prema optužnici, prema kojoj je osuđena na 14 godina, Škrba je 23. februara 2012. godine u 14.10 sati došla u fotografsku radnju “Foto San” u ulici Omladinskih brigada do broja sedam u sarajevskom naselju Dobrinja, u kojoj je radio fotograf Mustafa Bukvić.

Nakon što je ušla, Bukvić je zaključao ulazna vrata. Škrba je sišla s njim u podrumske prostorije pa ga je, koristeći stanje intimnosti i njegovo poverenje, svirepo ubila, tako što mu je skalpelom od devet centimetara nanijela smrtonosne povrede po vratu.

Nakon ubistva, Škrba je fotografovo telo okrenula na leđa i potom ga pokrila ćebe. U 15.05 sati napustila je radnju i pobegla u Mostar, gde je uhapšena.

(Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track