STOP TOMPSONU: I načelnik N. Travnika traži zabranu proustaškog koncerta
Foto: Youtube printscreen, Foto: Youtube Printscreen

Dosta

STOP TOMPSONU: I načelnik N. Travnika traži zabranu proustaškog koncerta

Bosna i Hercegovina -

Hrvatski pevač Marko Perković Tompson, koji kroz nacionalističke pesme glorifikuje ustaštvo, suočava se sa još jednim zahtevom o zabrani njegovog koncerta, ovog puta i u Novom Travniku.

Njegov nastup u Novom Travniku, u BiH, najavljen je za 29. jun, a načelnik te opštine Refik Lendo u pisanoj izjavi dostavljenoj lokalnim medijima potvrdio je da se protivi nastupu Tompsona u tom gradu. On je rekao da je od policije već zatražio njegovu zabranu.

Načelnik Lendo u izjavi objašnjava da je na zabranu Tompsonovog nastupa pozvao u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

"Opštinana Novi Travnik nije konsultirana o ovom pitanju, niti je od nas traženo mišljenje i suglasnost", naveo je načelnik.

Organizator Tompsonovog nastupa u Novom Travniku je udruženje "Pront", a koncert bi trebao da bude održan u lokalnoj sportskoj dvorani. Predstavnicima tog udruženja i direktoru javne ustanove koja upravlja dvoranom u opštinskom vlasništvu načelnik Lendo je poručio da će snositi zakonom propisanu odgovornost bude li koncert održan i ako zbog toga dođe do destabilizacije bezbednosnog stanja u Novom Travniku.

"Svedoci smo da se ovakvi koncerti u okruženju otkazuju te izražavamo ozbiljnu zabrinutost za sigurnost građana i posetice koncerta", stoji u izjavi dostavljenoj medijima.

Novi Travnik je opština sa oko 23.000 stanovnika od kojih je, prema popisu iz 2013. godine 12.000 Bošnjaka, a Hrvata je 11.000. Najava Tompsonovog nastupa u BiH redovno prate oštra reagovanja, a osude dolaze od bošnjačkih stranaka i udruženja koja ga doživljavaju kao osobu koja širi mržnju i podstiče na međunacionalne napetosti. Zabranu Tompsonovog koncerta tražilo je više udruženja u Mostaru, među kojima i udruženje logoraša "Mostar".

Tompsonov koncert na stadionu pod Bijelim Brijegom u Mostaru najavljen je za 8. jun. U dopisu upućenom gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, Udruženje logoraša "Mostar" traži zabranu održavanja Tompsonovog koncerta, uz obrazloženje da je, kako kažu, poznato da je u vreme agresije HVO i HV na grad Mostar isti taj stadion predstavljao sabirno mesto za odvođenje Bošnjaka, Srba i drugih građana u logore.

"Mi logoraši grada Mostara, kao neposredni stradalnici i žrtve logora HVO-a, politike HDZ-a i tzv. HZ Herceg-Bosne te odgovornih pojedinaca kojima je izrečena prvostepena presuda u Hagu za izvršeni ratni zločin, ovim putem izražavamo veliko nezadovoljstvo i najoštrije osuđujemo ovaj čin podrške dokazanim zločincima", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Sigurni su, kažu, da će održavanje koncerta dodatno pogoršati političku situaciju u Mostaru i šire, pa će gradonačelnika tretirati kao najodgovorniju osobu.

Marko Perković je nedavno trebalo da održi koncert u Mariboru, ali su ga gradske vlasti zabranile na zahtev opozicije i mnogobrojnih boračkih udruženja i nevladinih organizacija, zbog čega je negodovao čak i državni vrh Hrvatske. Tompsonovi koncerti su prethodno zabranjivani i u nekim evropskim državama poput Švajcarske, Austrije i Nemačke.

Gradonačelnik Mostara Bešlić je ranije izjavio da nema ničeg spornog u održavanju ovog koncerta, te istakao da koliko je njemu poznato - zabrane neće biti.

"Koliko ja znam nema nikakvih sudskih zabrana niti kakvih viših instanci Bosne i Hercegovine, tako da nema nikakvog pravno valjanog razloga da se koncert ne održi", rekao je Bešlić novinarima u Mostaru.

On je rekao da ne očekuje podizanje međunacionalnih napetosti niti da postoji rizik od incidenata. Prema njegovim rečima, održavanje koncerta se jako politizuje, što je pripisao stanju u Bosni i Hercegovini i potrebi da se sve to prebaci na grad Mostar.

Inače, ovo ne bi bio prvi koncert koji bi Tompson održao u Mostaru.

On je na stadionu pod Bijelim Brijegom nastupio septembra 2013. kada je okupio više od 10.000 ljudi, koji su tu došli iz svih krajeva. U fenetečnoj atmosferi Tompson je okončao svoj nastup bez incidenata, osim što je u više navrata pevao sporne pesme koje veličaju ustaštvo i što je među ublikom bilo najviše onih koji su nosili ustaške simbole i uzvikivali ustaški pozdrav "za dom spremni".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track