PARA VRTI: Iran je bio pod sankcijama, ali su Slovenci ipak pristali na pranje novca
Foto: Thinkstock

Zakasnelo saznanje

PARA VRTI: Iran je bio pod sankcijama, ali su Slovenci ipak pristali na pranje novca

Region -

Postoje snažne indicije da se 2009. i 2010. preko Slovenije "prao" novac iz Irana koji je tada bio pod sankcijama i embargom međunarodne zajednice, rekao je u slovenački opozicioni poslanik Branko Grims.

"Od 2009. do 2010. oprano je preko Nove Ljubljanske banke (NLB) milijardu dolara", izjavio je slovenačkim medijima Grims, član stranke bivšeg premijera Janeza Janše i predsednik parlamentarnog povereništva za kontrolu tajnih službi.

Dodao je da se iz dokumenata dobijenih od parlamentarnog istražnog povereništva za zlopotrebe u bankarskom sistemu vidi da je taj novac završio na više od devet hiljada računa.

"Vidi se i gde je taj novac završio, ali su to poverljivi podaci o kojima ne smem da govorm", rekao je Grims nakon sastanka povjerenstva.

Istražno povjereništvo za banke također vodi opozicija, a na čelu mu je zastupnik iz Slovenačke demokratske stranke (SDS), najjače opozicione frakcije u parlamentu.

Grims sumnja da je iza svega stajao finansijski interes jer su bankarske provizije na riskantne transakcije sa zemljama pod sankcijama vrlo visoke, pa su u spomenutoj operaciji možda dostigle oko 50 miliona dolara.

Takođe tvrdi da je kancelarija za pranje novca na sve što je saznao o sumnjivim transakcijama iz Irana reagovala prekasno, kad su neke zapadne banke već počele da odbijaju spomenute doznake, te se stvar očito želelo "skloniti pod tepih".

Slovenački mediji navode da će najveća slovenačka banka u državnom vlasništvu, odnosno pitanje odgovornosti za njee "loše kredite" i eventalni drugi skandali biti i među glavnim temama opozicionih stranaka u kampanji za parlamentarne izbore koji se predviđaju za iduću godinu.

(Kurir.rs/Vijesti.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track