PRVI MUDŽAHEDIN OSLOBOĐEN U BIH: Tužilaštvo nije predstavilo kvalitetne dokaze
Foto: Twitter/Krisztina jankovic

ratovao u SIRIJI

PRVI MUDŽAHEDIN OSLOBOĐEN U BIH: Tužilaštvo nije predstavilo kvalitetne dokaze

Bosna i Hercegovina -

Sud BiH oslobodio je Osmana Abdulaziza Kekića krivnje za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i ratovanje na području Sirije.

Kekić je oslobođen krivice da je 20. marta 2015. godine, sa ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, napustio BiH sa porodicom Senada Grabusa, odakle je otišao prvo u Tursku, a zatim neutvrđenog dana u Siriju, gdje se priključio jedinici "Anvar al-Avlaki" koja deluje pri takozvanoj Islamskoj državi i gde je ostao do oktobra 2015. godine. Predsedavajući Sudskog veća Mirsad Strika rekao je da Državno tužilaštvo nije van osnovane sumnje dokazalo Kekićevu krivicu.

"Ključno pitanje bilo je da li je optuženi bio pripadnik strane formacije u Siriji i to Tužilaštvo BiH nije uspelo da dokaže. Samo na iskazu jednog svedoka, koji nije potkrepljen drugim iskazim ili materijalnim dokumentima, ne može se zasnovati osuđujuća presuda", kazao je Strika. Prema Strikinim riječima, svedok povratnik iz Sirije nije govorio o nesporednim saznanjima već o onom što mu je pričao optuženi. Ovo je prva oslobađajuća presuda za ratovanje na području Sirije pred državnim Sudom. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

(Kurir.rs/Faktor.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track