POSAO KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: Ko čisti mesta zločina u Sarajevu?
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Nije za osetljive

POSAO KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: Ko čisti mesta zločina u Sarajevu?

Bosna i Hercegovina -

Krv, staklo i organski ostaci koji su posledica krvavih zločina poput ranjavanja, ubistava ili samoubistava često izazivaju mučninu kod ljudi.

Nakon što policijski službenici obave uviđaj potrebno je očistiti mesto zločina. Ko će očistiti mesto zločina zavisi o tome da li je reč o javnom mestu ili privatnom objektu i površini.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) ne postoji posebna služba ili zaposleni koji su zaduženi za čišćenje mesta zločina. Službenici MUP KS kontaktiraju nadležne firme ili upravnike nakon zločina, koji angažuju svoje radnike ili druge firme za čišćenje.

"Ukoliko se radi o krivičnom delu iz oblasti saobraćaja ili nekom drugom krivičnom delu koje se desilo na saobraćajnici, pošto bude krhotina od vozila ili ostatka organskog porekla poput krvi, čišćenje vrši preduzeće koje se bavi održavanjem tog puta. U ovakvim slučajevima, ali i u drugim, imamo pomoć civilne zaštite i vatrogasaca.

Kada govorimo o događajima koji su u prostorima institucija ili privatnim kućama, oni koji gazduju ili su vlasnici vode brigu o čišćenju. Ukoliko su oštećeni saobraćajni znakovi ili signalizacija, ministarstvo saobraćaja KS je zaduženo za to i oni imaju firmu koja radi na održavanju za njih", rekao je za Irfan Nefić, portparol MUP KS.

Ukoliko je reč o javnim površinama, onda je nadležno preduzeće KJKP Rad. Zaposleni ovog preduzeća obavljaju ručno i mašinsko čiščenje i pranje. Ove delatnosti se obavljaju prema Programu održavanja čistoće koji KJKP Rad priprema u saradnji s nadležnim opštinskim organima. U slučajevima kada se dogode prekršaji ili krivična dela, MUPKS ih kontaktira i tada izađu na mesto događaja te ga očiste.

Kontaktirane su i firme na području KS koje nude usluge čišćenja objekata i površina. Tri firme imaju potrebnu opremu za ovakvu vrstu čišćenja, a samo jedna je prihvatila angažman. Retki su i radnici koji prihvataju ovu vrstu posla.

"U dosadašnjem radu imali smo samo jedan upit takve prirode. Radilo se o pokušaju samoubistva u stanu na Koševskom brdu pre tri-četiri godine.

Razumljivo je da situacija izaziva poseban stres kod zaposlenih pa smo u konkretnom slučaju tražili dobrovoljce unutar naših redova. Da ih nije bilo, verovatno bismo odbili posao", rekla je pravnik Emina Subašić iz jedne sarajevske firme.

Vlasnici stanova imaju problem ukoliko se nešto takvo dogodi u njihovim kućama. Ukoliko ne očiste sami, neretko se obrate u autopraonicama koje im operu ćilime od krvi, dok stan očiste sami ili angažuju neku od žena koje čiste privatno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track