DODIK O BUDUĆNOSTI REPUBLIKE SRPSKE: Jednog dana ćemo biti samostalna država
Foto: Fonet 22.2.2017

Jasno

DODIK O BUDUĆNOSTI REPUBLIKE SRPSKE: Jednog dana ćemo biti samostalna država

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Republika Srpska "jednog dana biti država", koja će odlučivati samostalno i bez tutora.

"Neki smatraju da je to samo loše iskazan stav, ali ja verujem u to. Da li ću to doživeti, ne znam, ali siguran sam da će to biti zbog ljubavi ovog naroda prema Srpskoj", rekao je Dodik u svom obraćanju u Dugoj Njivi kod Modriče, povodom 25 godina od proboja koridora u Posavini.

Dodik je rekao da Republika Srpska ne može biti ni pod čijim tutorstvom, pogotovo ne Sarajeva, i dodao da nasrtaji na RS nisu prestali od njenog nastanka, ali da su "najteži oni koji dolaze od naših ljudi (predstavnika opozicionog Saveza za promene) u zajedničkim institucijama".

On je kazao da je Bosna i Hercegovina prihvatljiva "samo u onoj meri koliko to mora", i da Republika Srpska ne da i ne želi da joj neko nameće BiH.

On je ponovio da RS ne želi u NATO, jer Srbija nije članica tog vojnog saveza, i naglasio da će RS ići tamo gde ide Srbija.

Predsednik RS istakao je i dobru saradnju RS sa Rusijom na svim poljima.

Dodik je rekao da Srbima nema opstanka na ovim prostorima bez postojanja Republike Srpske, i da su to znali i oni iz Banjaluke, Bijeljine i Knina, koji su se 1992. godine susreli prilikom proboja koridora u Posavini.

"Zato su oni bili spremni da ginu, i zato mi moramo da istrpimo neke stvari", rekao je predsednik RS.

Predsednik Boračke organizacije RS (BORS) Milomir Savčić rekao je da je

akcija "Koridor '92" bila prva pobeda za Republiku Srpsku, ističući da je ta operacija imala ogroman značaj, jer je uspostavljena čvrsta fizička veza između delova Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, proboj koridora obezbedio je da svi delovi RS, a posebno zapadni, mogu računati na neprekidno snadbevanje, ne samo ratnim materijalom, nego svim onim što je bilo potrebno za život.

Savčić je naveo da je upravo zbog toga, kao i zbog umiranja banjalučkih beba 1992. godine usled nedostatka kiseonika u bolnici, ova operacija bila iznuđena.

Kurir.rs/Beta

Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track