(VIDEO) HRVATSKI TURISTIČKI PONOS GUŠE TURISTI: Horde posetilaca sa kruzera opsedaju Dubrovnik, to ne može da se istrpi
Foto: Profimedia

problem

(VIDEO) HRVATSKI TURISTIČKI PONOS GUŠE TURISTI: Horde posetilaca sa kruzera opsedaju Dubrovnik, to ne može da se istrpi

Hrvatska -

Je li Dubrovnik mrtav zbog gužvi koje stvaraju putnici sa kruzera, kako to tvrdi lokalno stanovništvo? Naslov teksta u britanskom Telegrafu, koji u rubrici o destinacijama za turistička putovanja piše o nezadovoljstvu domaćeg stanovništva zbog najezde plovećih hotela, ukazuje na Dubrovčanima davno poznat sezonski problem, piše Slobodna Dalmacija.

"Gužve su nesnosne, sva ta buka tera ljude iz zidina. U Dubrovniku putnici sa kruzera ostaju prosječno tri sata od iskrcaja do ukrcaja natrag na brod, a minimum bi trebali ostati 16 sati, ovako ne ide", požalio se novinarki Telegrafa Britanac Mark van Blumen, koji od 70-ih živi unutar istorijskog jezgra gde je, kako navodi, pre 1991. stanovalo više od 5000 stanovnika, dok ih je sada ima tek nešto više od 1150. Mnogi od njih podržavaju to viđenje situacije, piše novinarka Telegrafa i kao apsurd ističe podatak da mnogi posetioci sa kruzera ni ne znaju u kojoj su zemlji, a ponekad se pitaju zašto u Italiji (!) ne mogu da plaćaju evrima.

Lokalno stanovništvo se tokom godina prinudno naučilo da živi sa kruzing krkljancem, ali ne vide da je iko od nadležnih lokalnih i lučkih vlasti spreman uhvatiti ukoštac s njim.

Tekst o "smrti" Dubrovnika Telegraf donosi i izjavu gradskog većnika liste Ljuba Nikolića koji ukazuje na to da Dubrovnik kao grad UNESCO-ove svetske baštine još nema plan upravljanja ni turističku strategiju koja bi rešila problem prihvata kruzera. Nikolić podseća da Zavod za obnovu izrađuje Plan upravljanja spomeničkom jezgrom koji bi trebao zaživeti do 2019., dok je izrada strategije negde zapela.

"I tko je odgovoran za kruzing turizam? Glavni pregovarač sa kruzing kompanijama su dubrovačke lučke vlasti kojima upravlja Ministarstvo saobraćaja. A budući da je namera dati luke na upravljanje stranim koncesionarima koji ničim u planovima ne ograničuju broj posetioca s limitima grada, naša briga ostaje" zabrinut je Nikolić.

Kurir.rs/Jutranji.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track