UŽASNA SUDBINA PORODICE IZ BIH: Mahir (14) se ubio zbog vršnjačkog nasilja, ali tragediji tu nije bio kraj!
Foto: Printscreen 24sat.hr

DOM SE UGASIO

UŽASNA SUDBINA PORODICE IZ BIH: Mahir (14) se ubio zbog vršnjačkog nasilja, ali tragediji tu nije bio kraj!

Bosna i Hercegovina -

Alisa Mahmutović (40), majka Mahira Rakovca (14), čije samoubojstvo u decembru 2015. godine potreslo javnost u Bosni i Hercegovini i regiji, preminula je sinoć poslen teške bolesti.

Dečakov očuh, akademik Dubravko Lovrenović (61), umro je pre samo šest meseci takođe od karcinoma.

"Tri života u godinu dana. Jedan dom i jedna porodica su izbrisani. Da ste u spokoju i miru gde god sad jeste, presahli od borbe za pravdu, od tuge nepreživljive. Da vaša lica budu večna opomena ovoj šugavoj zemlji, bezakonju i sistemskom maltretiranju. I nama svima!", napisala je u na Fejsbuku pisac Martina Mlinarević Sopta.

Iako je istraga Tužilaštva KS posle dečakove smrti pokazala da na njegovom telu nije bilo tragova nasilja, Mahmutović i Lovrenović su do poslednjeg dana tvrdili da je Mahirova smrt posledica vršnjačkog nasilja koje je doživeo u školi.

Da podsetimo, Mahir je imao 14 godina kada je skočio s osmog sprata solitera u kojem je živeo sa majkom Alisom i očuhom Dubravkom Lovrenovićem. Pre toga zapalio je školsku torbu.

Dečak je pohađao Internacionalnu školu na Ilidži, koja deluje u okviru turske obrazovne ustanove Bosna-Sema, a pohađaju je isključivo deca dobrostojećih porodica. Svemu je prethodilo brutalno vršnjačko nasilje koje je kulminiralo silovanjem oklagijom koje se dogodilo pred drugim učenicima. Roditelji su užasnu istinu saznali na dan sahrane dečaka, kada im je Mahirov prijatelj sve ispričao.

"Mahira su vezali za radijator, tukli ga i pri tome ga terali da kaže: 'Ja sam gej, ja sam gej'. Njih dvojicu su naterali da se ljube, a tom prilikom jedan od tih dečaka je sve snimao telefonom. Ostale detalje zaista ne bih iznosio jer za to imam razlog", rekao je očuh za bosanske medije posle Mahirove smrti. Majka je posle tragedije rekla da je dečak iz škole dolazio s modricama, ali nije želeo da se ispiše iz škole pre nego što završi polugodište.

Ona i očuh su pokušavali da ga nagovore da im ispšriča šta ga muči, ali se on sve se više povlačio u sebe. Prvi koji ju je upozorio na zlostavljanje bio je nastavnik geografije koji je rekao da Mahira učenici i učenice maltretiraju i nazivaju pogrdnim imenima. Nakon što je napustio školu Mahira su, tvrdila je tada majka, i dalje verbalno zlostavljali putem društvenih mreža.

Tužilac Tužilaštva KS Dalida Burzić u martu 2016. godine objavila je da istraga nije dokazala postojanje krivičnoga dela.

U internacionalnoj školi Bosna Sema koju je pre samoubistva pohađao Mahir Rakovac profesori govore turski, učenici su bahata deca bogataša koji divljaju skupim automobilima s diplomatskim tablicama. Ova škola radi po programu turskog islamskog imama Fethulaha Gulena za koga tužilaštvo u Turskoj traži doživotni zatvor.

(Kurir.rs/Faktor.ba)

(Foto printscreen 24sat.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track