(VIDEO) DODIK: BiH može da opstane samo na Dejtonskom sporazumu
Foto: Marina Lopičić

BEZ DLAKE NA JEZIKU

(VIDEO) DODIK: BiH može da opstane samo na Dejtonskom sporazumu

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jedini način da BiH bude održana kao jedinstvena zemlja - izvorni Dejtonski sporazum.

Srpska je spremna da vodi dijalog i sa institucijama BiH, ali samo uz potpuno uvažavanje, rekao je Dodik u emisiji "Telering" RTRS-a i dodao da Sarajevo mora da bude deinstitucionalizovano ukoliko želi da održi BiH.

foto: Printscreen YouTube

Situacija na nivou BiH je veoma konfuzna, rekao je Dodik, istakavši da institucije ne uspevaju da ispune preuzete međunarodne obaveze, među kojima je i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom. S druge strane, Republika Srpska ispunila je sve što je predviđeno.

"Sav problem u BiH jeste što postoje Ustav i propisane nadležnosti, a u praksi sasvim druga situacija koja nije ustavna. Dva koncepta - ustavni i neustavni - moraju da se sukobljavaju, što će jednog dana, ukoliko ima žele da BiH funkcioniše, morati da bude prevaziđeno", istakao je on.

foto: Printscreen YouTube

Govoreći o optužbama ministra bezbednosti u Savetu ministara, Dragana Mektića, o unošenju 200.000 hiljada evra iz Srbije u BiH, Dodik je poručio da nema potrebu da to objašnjava, niti ga interesuje kakvu percepciju o tome ima Mektić.

"Ovo bi moglo da podlegne pitanjima zaštite ličnih podataka. Neko je zloupotrebio činjenicu da sam zvanično prijavio taj novac i da napravi spekulaciju o tome. Novac je plaćen sa banaka koje su dale kredit kupcima i to je došlo na moj račun. Novac sam podigao uredno sa računa Komercijalne banke i na granici Srbije prijavio da novac iznosim, a u BiH na graničnom prelazu sam prijavio novac. Sve sam uradio u skaldu sa zakonom", naglasio je Dodik.

"U Republici Srpskoj funkcionišu sve institucije. Republika Srpska servisira sve svoje obaveze. Kao što se zna, plate nismo smanjivali. Imamo nameru da povećamo penzije ove godine. Imamo nameru da, ukoliko ove godine bude rast BDP tri odsto, povećamo plate u idućoj godini", najavio je on.

Govoreći o narednim izborima, Dodik vjeruje da će građani za predsjednika Republike Srpske izabrati kandidata SNSD-a. Nastaviće, kaže, da se bavi politikom, ali ne otkriva da li će biti kandidat za neku od funkcija.

(Kurir.rs/RTRS)

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track