(VIDEO) DODIK: Ako Savet ministara nema podršku parlamenta, nek podnese ostavku!
Foto: RTRS

OTVORENO

(VIDEO) DODIK: Ako Savet ministara nema podršku parlamenta, nek podnese ostavku!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi u svakoj normalnoj zemlji, što BiH, kaže, nije, izvršni organ trebalo da podnese ostavku ako u parlamentu nema podršku za svoj rad.

Predsednik Srpske je izjavio je za RTRS da Savet ministara BiH, koji je pomoćni organ Predsedništva BiH, formalno-pravno, suštinski i politički nema dovoljno glasova u parlamentu BiH, s obzirom na to da nije podržan njegov izveštaj o radu za prošlu godinu.

"Njima je važno da tamo sede bez skupštinske većine, ne izvršavaju obaveze, zaobilaze institucije Republike Srpske, lažu EU sa stanovišta Transportne zajednice u smislu osnovnog ugovora koji nije sporan", rekao je on i ponovio da za Srpsku nije sporan ugovor između zemalja članica Transportne zajednice, već unutrašnja procedura. Dodik je pozvao na potpisivanje ovog ugovora, ali uz mehanizam koordinacije, odnosno formiranje ministarske konferencije od tri nadležna ministra i rotirajuće predstavljanje BiH.

"To svi razumeju u Evropi, samo ne ovi iz Saveta ministara", - istakao je Dodik. Naglasio je da Srpska ima ozbiljne nadležnosti u oblasti komunikacije i saobraćaja i da ne može da dozvoli "neodgovornim tipovima koji glume vladu BiH" da odlučuju.

OBA BiH RADI PROTIV REPUBLIKE SRPSKE

Milorad Dodik kaže da smena Nikole Špirića (SNSD) sa čela Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad Obaveštajno-bezbednosnom agencijom (OBA) BiH pokazuje da se ova agencija odmentnula i da je iznad civilne i parlamentarne kontrole.

"Mi tamo više nećemo učestvovati, što govori o krizi, a služba ne može izbeći činjenicu da je politički motivisana", ocenio je Dodik. On konstatuje da OBA preduzima aktivnosti i mere koje su neprijateljski usmjerene prema Republici Srpskoj, koja će putem svojih institucionalnih kapaciteta - Narodne skupštine, tražiti raspravu o tome. Dodik podseća da je ranije vlast u Srpskoj dala saglasnost da se OBA formira, te vlast ima pravo da tu saglasnost i povuče i da neće oklevati da to i učini jer Srpskoj ne treba služba koja koristi sredstva budžeta BiH da bi radila protiv Republike Srpske.

"Činjenica je da je u skladu sa članom šest OBA obavezna da sarađuje i sa nosiocima odgovornih funkcija u Republici Srpskoj, kao što su predsednik i potpredsednici Republike, te predsednik Vlade i Narodne skupštine, a nema dokaza da su ikada kontaktirali sa nekim ili obaveštavali bilo koga u Republici Srpskoj o bilo čemu", naveo je Dodik.

(Kurir.rs/RTRS)

Foto: RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALEKSANDAR RODIĆ: Vučiću,konačno si priznao,da je za tebe ljudski život bezvredan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track