MUKE NEVIĐENE! VODE NA MANJAČI NEMA NI ZA LEK: Moraju da piju kišnicu ili mleko, a vodu za stoku kupuju
Foto: Avaz.ba/ G. Dakić, Foto: Avaz.ba/ G. Dakić

SELA BEZ VODE UMIRU

MUKE NEVIĐENE! VODE NA MANJAČI NEMA NI ZA LEK: Moraju da piju kišnicu ili mleko, a vodu za stoku kupuju

Bosna i Hercegovina -

Manjača godinama nema vodu. Vlasti pokušavaju da završe "Crno vrelo", ali je taj posao iz godine u godinu sve teži. Zimi i nekako, ali leti sela bez vode lagano umiru.

Seljaci se retko kupaju, piju kišnicu ili mleko, a vodu za stoku i navodnjavanje bašti – kupuju.

Nema ni oblaka

Sela oko Kočićevih Stričića imaju slavu, ali nemaju vodu. Među njima su i Maleševići, zaselak koji se nalazi u Gornjim Rekavicama i koji je od Banje Luke udaljen dvadesetak kilometara zemljanim putem. Već tri sedmice u Maleševićima nema ni vode ni oblaka.

Neđo Malešević drži više od stotinu ovaca, desetak krava i nekoliko konja. Njemu je, kaže, svejedno, jer vode nema pa nema, ali stoka teže podnosi letnje suše. "Oni", dodaje Neđo, puste vodu samo na sat-dva, i to noću, ali ne kaže ko su "oni".

"Ne znamo kada će to biti. To puštanje vode noću je neredovno. Jednom je u ponoć, drugi put dva sata posle ponoći, treći put u deset. Bila je pre nekoliko noći. Zahvatio sam tridesetak litara, a pre toga, vode nije bilo 20 dana. Ako se vi dole, u gradu, pored Vrbasa, patite na ovoj vrućini, zamislite kako je nama", govori Neđo Malešević.

Nedeljko Malešević živi u istom zaseoku. Kuća mu je na hiljadu koraka od Neđine. Ista muka je i njega pritisla, ali on s gorkim osmehom dodaje da je bolji od Nedeljka, jer njemu voda dođe svakih 15 dana po pola sata.

"To, valjda, zavisi od pritiska. Svi se snadbevamo s vrela Banjica. Bio sam pre nekoliko dana u Banjaluci, u Centru za razvoj sela. Njih dvojica sede i ništa ne znaju. To im je, valjda, posao – da ne znaju. Dovukao sam jutros 25 litara vode s obližnjeg izvora, i to samo da napojim ovce", kaže Nedeljko.

Ni Nedeljko ni Neđo ne znaju "do koga je". Znaju samo da vode nema. Spominju se, dodaju oni, neke cevi i njihov uzak profil, ali njima je svejedno, jer vode nema.

"Ni sam ne znam kako živimo ovde. Plaćali smo priključak po 700 maraka, pa kopanje do svojih kuća, a to je neke od nas koštalo i po 2.000 maraka. Ovcama ne smem da dam soli, jer onda traže vodu, a vode nema. Nekoliko ovaca je uginulo", govori Neđo.

(Kurir.rs/ Avaz.ba)

Foto: Avaz.ba/ G. Dakić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track