TABU U BIH O KOME SE NE GOVORI: Impotencija pogađa sve više mlađih muškaraca
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

SAVETI STRUČNJAKA

TABU U BIH O KOME SE NE GOVORI: Impotencija pogađa sve više mlađih muškaraca

Bosna i Hercegovina -

Problem impotencije u Bosni i Hercegovini pogađa muškarce od 18 do 65 godina i u stalnom je porastu.

Impotencija može biti potpuna nesposobnost postizanja erekcije, njena nekonzistentnost ili sposobnost održavanja samo kratkotrajne erekcije. Ovo je rekao doktor Hasan Prašo, urolog.

Postoje dve vrste impotencije - potpuna i delimična. Naravno, uzrok može biti psihogeni i organski. Psihogeni je mnogo izraženiji, a najviše pogađa osobe koje obavljaju stresne poslove, jer stres je jedan od glavnih faktora koji uzrokuju impotenciju.

"Organska impotencija je, ustvari, problem s krvnim sudovima i ona pogađa najviše osobe koje boluju od dijabetesa", kazao je dr Prašo. Skoro svaka osoba, dodaje, koja na bilo koji način ima problema s krvnim sudovima ima i problema s potencijom. Šećeraši su svakako najviše ugroženi, ali i paraplegičari. U okviru organskog porekla impotencije, istakao je dr Prašo, sve značajnije mesto zauzima metabolički sindrom koji se manifestuje povećanjem nivoa holesterola i triglicerida u krvi, povećanim nivoom šećera u krvi, povišenim krvnim pritiskom.

"U okviru ovog sindroma značajno mesto ima hipoginadizam, tj. smanjenje nivoa testosterona u krvi, koje je konstatirano kod većeg broja starijih muškaraca. Od posebnog je značaja da se nadoknadom nivoa testosterona može uticati na lečenje i drugih faktora u okviru metaboličkog sindroma", rekao je dr Prašo.

Lečenje impotencije zavisi od toga šta ju je izazvalo. Nakon što pacijent, dodaje, konsultuje doktora i ustanovi mu medicinski problem i uzrok impotencije, propisuje mu određenu terapiju i korišćenje lekova za tretiranje erektilne disfunkcije.

Ovi lekovi imaju trenutno delovanje, ali i brojne kontraindikacije. Neki od njih su posebno opasni za srčane bolesnike.

"Kod težih oblika impotencije potrebne su injekcije u tkivo penisa, ugradnja implantata ili korištenje vakuum aparata. Ukoliko uzroci nisu usled mehaničkih oštećenja penisa ili organske prirode, potrebno je obratiti se psihologu", kazao je dr Prašo.

Ovo je problem, istakao je dr Prašo, o kojem treba otvoreno pričati jer je godinama bio tabu tema i mnogi građani upravo zbog toga godinama i ispaštaju.

"Zbog toga je potrebno otići lekaru, ne ustručavati se, reći u čemu je problem kako bi se propisala doza leka koja se sme koristiti. Ultrazvučni pregled će svakako locirati problem te je bitno da se o impotenciji, kao vrlo prisutnom problemu među muškarcima u BiH, otvoreno govori, bez predrasuda, bez ikakvog straha", istakao je dr Prašo.

Ako je impotencija uzrokovana smanjenim dotokom krvi iz blokiranih arterija, poželjno je promeniti životne navike. To uključuje ishranu bogatu svežim voćem i povrćem, integralnim žitaricama i vlaknima s niskim sadržajem zasićenih masti i natrijuma. Konzumiranje alkohola treba biti umereno. Izuzetno je važna redovna rekreacija, a vrlo je važno prestati pušiti. Impotenciju može sprečiti stalna polna aktivnost jer česte erekcije stimulišu dotok krvi u penis.

(Kurir.rs/ Avaz.ba)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja