IZETBEGOVIĆ ODGOVARA NA OPTUŽBE: Da sprovodim obuku paravojnih formacija je hrpa gluposti
Foto: AP

ILEGALNA OBUKA

IZETBEGOVIĆ ODGOVARA NA OPTUŽBE: Da sprovodim obuku paravojnih formacija je hrpa gluposti

Bosna i Hercegovina -

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nazvao je "hrpom gluposti" informaciju da "sprovodi obuku paravojnih formacija Bošnjaka", ocenjujući da, ustvari, "postoji plan" onih koji plasiraju putem medija takve informacije.

"Zaista, reklo bi se da je to jedna hrpa gluposti. Međutim, bojim se da je to netačna formulacija. Mislim da u ovom ima itekako plan onih koji preko takvih medija plasiraju takve budalaštine", kazao je Izetbegović.

Pojedini mediji su danas objavili informaciju kako Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada "prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka od 18 do 35 godina, a njih 5.000 je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu".

Upitan ko plasira takve informacije, Izetbegović je kazao da "ne bi sada nagađao", dodavši da se vidi odakle takve informacije dolaze.

Prema njegovim rečima, sasvim je sigurno da bošnjačka strana, odnosno bosanskohercegovačka strana "neće ništa napraviti što može ponovo uvesti BiH i region u konflikt". "I nikada nisu prešli granice ove zemlje za razliku od drugih koji to jesu uradili", dodao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Sa druge strane, predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da nema bošnjačkog političara koji nije spreman da se u datom momentu organizuje i Republiku Srpsku tretira kao politički, pa i vojni cilj.

"Zato postoje razne organizacije koje se formiraju kod muslimana, što nam je poznato i o tome imamo informacije duže vreme. Ne zanima me šta misli Bakir Izetbegović, a ako postoji naoružavanje onda je to ilegalna struktura van sistema i kontrole", rekao je Dodik.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track