Najnovije vesti

(VIDEO) JEZIVI ZLOČINI KRVAVE AZRE: Klala i palila Srbe, čupala im nokte, odsecala uši i polne organe!
Foto: Printscreen Youtube

zver, a ne žena

(VIDEO) JEZIVI ZLOČINI KRVAVE AZRE: Klala i palila Srbe, čupala im nokte, odsecala uši i polne organe!

Bosna i Hercegovina

SARAJEVO - Sud BiH osudio je Azru Bašić za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima u Domu ЈNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine na 14 godina zatvora.

Bašićeva je osuđena jer je kao pripadnik Hrvatskog veća odbrane od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju srpskih zarobljenika.

 

Tužilac je tražio od Suda BiH da prilikom određivanja kazne uzme u obzir upravo činjenicu da je Bašićeva pokazala naročitu okrutnost i upornost prilikom činjenja krivičnog dela, posebno tokom ubistva Blagoja Ðuraša, kao i potpuno odsustvo kajanja i izbegavanje ekstradicije iz SAD.

Azra Bašić (57), devojački Alešević, rođena je Riječanka i koristila je imena Azra Kovačević i Izabela Bašić. Ova bivša pripadnica HV poznata je pod nadimcima Azra Dva Noža i Krvava Azra. Živela je u SAD,  u gradiću Stenton u Kentakiju, pod imenom Izabela Bašić gde je radila u staračkom domu i fabrici za preradu hrane do hapšenja u martu 2011. Izručena je BIH posle pet godina, 

Komšije iz Kentakija kažu da nije podnosila ratne filmove, što im je bilo čudno.

 

"Oblio bi je hladan znoj, mrmljala bi sebi u bradu, i odmah menjala program", seća se jedan od komšija.

 

Prema sudskim dokumentima, ona je zverski mučila preko 200 Srba. Optužnica je, takođe, tereti za paljenje zatvorenika, čupanje noktiju, otkidanje ušiju i urezivanje krstova i slova "s" u meso zatvorenika.

“Klali ste, mučili, tukli i maltretirali zatvorenike. Odsecali im polne organe. Čupali uši i nokte usijanim žaračem. Terali ih da ližu krv mrtvih zatvorenika i pužu po staklu. Terete vas za ratne zločine i genocid”, stoji između ostalog u optužbi protiv Bašićeve, koja je devedesetih bila strah i trepet Dervente.

 

Kao pripadnica Hrvatske vojske (HV), Hrvatskog veća odbrane (HVO) ili neke od paravojnih formacija, ona je na području Dervente tokom 1992. činila nezamislive stvari i tako stekla status jednog od najozloglašnijih mučitelja srpskih logoraša.

 

Svedočanstva protiv nje mere se hiljadama ogavnih i krvavih stranica. Iako je svedoci optužuju za mnoga zlodela, a ona sama priznala je više ubistava na saslušanju u SAD,  službeno je optužena samo za ubistvo Blagoja Đuraša kojem je prerezala vrat pred više zatvorenika. Radojica Garić, jedan od retkih koji je imao sreću da preživi “bliski susret” s Azrom Dva Noža bio je jadan od svedoka tog ubistva.

 

" U aprilu 1992. u bivšem Domu JNA otvoren je logor za zarobljene Srbe. Među brojnim mučiteljima koji su nas svakodnevno krvnički tukli posebno se isticala Azra Bašić. Mene i ostale zatvorenike stalno je šutirala, tukla metalnom šipkom i psovala srpsku majku. Jedne večeri ušla je u prostoriju u kojoj je bilo nekoliko desetina izmučenih i izgladnjelih Srba i na naše oči nožem prerezala vrat mom predratnom komšiji Blagoju Đurašu!<"

 

Nakon što ga je zaklala, zgrabila me je za kosu i terala da pijem krv koja mu je curila iz rane. Kasnije mi je tim istim nožem izrezala leđa, a Mili Kuzmanoviću, koji je pre dve godine preminuo od posledica stravične torture kojoj je bio izložen i od koje se nikad nije oporavio, kleštima je iščupala sve nokte. Bašić nije žena, već čudovište", ispričao je Garić.

 

Takvih je svedočanstava mnogo. Uz nju je bio pas koji bi joj, što ju je posebno zabavljalo, lizao krv mučenih zatvorenika sa čizama. Imala je široku paletu metoda mučenja. Usijanim žaračem hvatala je muške zarobljenike za polne organe ili bi im čupala nokte, a nožem, od kojeg se nikad nije odvajala, volela je da im seče uši. Jednog je logoraša, svedočili su preživeli, naterala da puže po podu punom stakla.

Tad bi uzela uže i stavila mu ga u usta i jahala ga po prostoriji. Žedne zatvorenike pod pretnjom krvavih muka terala je da jedu šake soli i piju benzin. Nekoliko puta je kako bi označila svoje žrtve, na njihova čela nožem urezivala četničke simbole, čupala zube.

 

Po završetku rata sa suprugom Nedžadom Bašićem, takođe osumnjičenim za ratne zločine na području Dervente, Azra je nestala. Bosanskohercegovačko pravosuđe godinama ju je pokušalo da je locira, kao i porodicu hladnokrvno zaklanog Blagoja Đuraša. Početkom 2004. FBI joj je ušao u trag na području Njujorka, ali je uspela im umakne i godinama je mirno živela u Stentonu, više od osam hiljada kilometara udaljena od prizora svojih čudovišnih zločina.
Lusi Loman novinarima je ispričala da Azra nikad nije krila svoju ratnu prošlost i da im je otvoreno govorila o ubistvima koje je počinila.

 

Kurir.rs

Foto printscreen Youtube

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: KO NAS TO SNIMA? Ministar Stefanović rešio misteriju o kamerama!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...