(VIDEO) IVANA (5) JE JEDINO DETE U SELU, MILJENICA SVIH MEŠTANA: Cepa drva i čuva stoku, a ovo je njena neostvarena želja!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

KRAJ VIŠEGRADA

(VIDEO) IVANA (5) JE JEDINO DETE U SELU, MILJENICA SVIH MEŠTANA: Cepa drva i čuva stoku, a ovo je njena neostvarena želja!

Bosna i Hercegovina -

U planinskom selu Kragujevac kraj Višegrada radost je donela devojčica Ivana, koja je postala miljenica celog sela. Pre nje, poslednji put se rodilo dete u tom i pet okolnih sela 1985. godine.

Ona, mama Valentina, koja je u selo došla iz Skadra i tata Mileta, najmnogobrojnija su porodica u ovom selu, piše Radio Slobodna Evropa. Selo ima ukupno 14 stanovnika, a najviše je onih preko 65 godina.

Većina kuća u Kragujevcu su prazne, dok postoje i one u kojima borave samci. Kao i u većini malih mesta na Balkanu, i odavde su mladi otišli u veće gradove u potrazi za boljim i lagodnijim životom.

Do prve prodavnice, škole i ambulante iz ovog sela treba preko 20 kilometara.

Mile Milićević, Ivanin otac, kao stariji čovek odlučio je da se odseli kilometrima daleko. Ostao je bez posla u policiji, a pošto nije hteo da radi kod privatnika za 200 evra, rešio je da se vrati na svoje ognjište, u svoje selo gde je imao porodičnu kuću. Bio je neoženjen.

"Rešio sam da stvorim brak i potražio sam suprugu u Albaniji, jer sam čuo od dosta momaka koji su se oženili sa Albankama, da su dobre žene, da su radne i da poštuju porodicu i tradiciju", priča Mile.

Valentina je ispunila sva Milova očekivanja vredne i dobre supruge iako ništa nije znala o njemu ni o mestu u koje dolazi. Dovedena je iz skadarske regije, crnogorskog je porekla. Prihvatila je život u Kragujevcu i naučila srpski jezik.

Zajednički život Albanke i Srbina u planinskom selu Kragujevac, krunisan je dobijanjem ćerke Ivane, koja je celom selu donela veliku radost. Od 1985. godine ona je prvo dete koje je rođeno u ovom selu.

foto: Printscreen/ Youtube

"Ja radim oko konja, čistim štalu, cepam drva i vežem konja, dam im sena i sve. I ovce namirim. Imam janje, jedno šareno i jedno belo. Sinoć mi se ojarila jedna. I koke imam, pet koka. Imam šest ovaca i janjića. Imam koza, držim Koze. Nemam drugarice, nemam nijednu", rekla je Ivana dok je držala konja koji je pio vodu.

Ipak, radost koju je Ivana priređivala meštanima nestaće sledeće jeseni kada bude krenula u školu. Ona i majka će otići u podstanare tokom školskih dana. Za malu Ivanu, to će biti potpuno novi svet.

Kurir.rs/ Radio Slobodna Evropa

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EVO KO JE ČUVAO VIŠE OD 20 TONA OPASNOG OTPADA U OBRENOVCU?! Pogledajte i kako je otpad otkriven!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track