(KURIR TV) SRPSKA SLAVI SVOJ DAN! Drina ne razdvaja Srbe, jer su Srpska i Srbija jedno!
Foto: Republika Srpska, Foto: Republika Srpska

26. ROĐENDAN

(KURIR TV) SRPSKA SLAVI SVOJ DAN! Drina ne razdvaja Srbe, jer su Srpska i Srbija jedno!

Bosna i Hercegovina -

U Banjaluci se danas održava niz manifestacija kojima se obeležava 9. januar, Dan RS, među kojima su i svečani defile, Svečana akademija i prijem u Predsedništvu RS.

Vladu Srbije na obeležavanju Dana Republike Srpske danas će u Banjaluci predstavljati potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

16.40 - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta predložio je povodom 9. januara - Dana Republike Srpske da jedna ulica u svakom gradu i opštini Srbije nosi naziv "9. januar" i poručio da će na taj način Srbija dati veliki doprinos sećanju na dan kada je nastala Republika Srpska.

foto: Zorana Jevtić

15.00 - Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić poručio јe da oni koјi osporavaјu 9. јanuar kao Dan Republike Srpske treba da shvate da јe to posao koјi ne može da ima rezultat i da će srpski narod uvek znati da ceni ovaј datum, јer јe tada dobio instituciјe koјe ga čuvaјu i obezbeđuјu njegovu ravnopravnost na prostoru BiH.

foto: Dragan Kadić

14. 35 - Predsednik Srpske Milorad Dodik, obraćajući se prisutnima, podsetio je da je Republika Srpska osnovana na današnji dan pre 26 godina, ali da ona postoji mnogo duže.

"Republika Srpska je nastala iz želje našeg naroda da živi u slobodi i miru", naglasio je Dodik, rekavši da su se Srbi uvek odupirali tuđinskoj vlasti.

Predsednik Dodik je istakao da su Srpska "Nevesinjska puška, Mlada Bosna, Petar Kočić, Ivo Andrić, Aleksa Šantić, Nikola Tesla, Emir Kusturica i svi oni iz našeg roda koji su uvek želeli slobodu za srpski narod.

foto: Printscreen RTRS

"Republika Srpska je Bitka na Neretvi, Sutjesci, Kozari, proboj Koridora i sve bitke koje je srpski narod, za razliku od nekih drugih, vodio kao ne bi bio prezren", rekao je Dodik, naglasivši da "u budućnost idemo svojim korakom".

Podsetio je da Republika Srpska nije dobijena na mirovnim konfencijama, već krvlju 30.000 njenih građana koji su je stvarali i zbog toga, kako je naglasio, ne može biti ukinuta nekim deklaracijama i odlukama Visokih predstavnika i međunarodnih moćnika.

"Zbog toga je i referendum ustavno i zakonsko pravo koje niko ne može oduzeti i prema Povelji Ujedinjenih nacija", istakao je Dodik.

14.25 - Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović, rekao je obraćajući se prisutnima da se srpski narod raduje uspehu Srbije, kao što se Srbija uvek raduje svakom koraku kojim se jača Republika Srpska.

"Nema jake i snažne Srbije bez snažne Republike Srpske. Mi poštujemo teritorijalni integritet svake zemlje, ali volimo svoj narod i to niko ne može da nam oduzme", rekao je Stefanović

14.15 - Glumac Lazar Ristovski, rekao je u svečanoj besedi da Drina ne razdvaja Srbe i da su Srbija i Srpska jedno.

"Srbija je Srpskoj majka. Isto tako, kao što stariji brat brani mlađeg, tako i Srbija brani Srpsku. Srbi u BiH su ugroženi, a Srbija je sigurna kuća za njih", rekao je Ristovski.

foto: Fonet/Media Centar

On je naglasio da nema slobode za srpski narod dok se Srbija i Srpska ne spoje.

"Mislimo o sebi. Ovog puta mislimo o srpskom narodu. Budimo ovog puta sebični, ma šta ko mislio. Dosta smo imali razumijevanja. Sada mislimo samo na nas. Naše kuće, Srbije i Srpske trebaju da budu jedna kuća", rekao je Ristovski.

Ristovski je u besedi rekao da je Srpska zaljubljena u Srbiju, a da Srbija voli Srpsku.

"Želim da naša dva predsednika Dodik i Vučić naprave most na Drini kako bi naše zemlje bile u istoj državi", rekao je on.

14.10 - Akademiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Srpske Željka Cvijanović, predsednik NSRS Nedeljko Čubrilovićkao i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić. Delegaciju Srbije predstavljaju potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin sa delegacijom Ministarstva odbrane, te generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Svečanoj akademiji prisustvuje i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, te arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

foto: printscreen RTRS

Među visokim zvanicama su i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, režiser Emir Kusturica, generali Vojske Republike Srpske.

Među zvanicama su i ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, predstavnici političkih partija, predstavnici Srpske u institucijama BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica, Boračke organizacije i organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici diplomatskog kora, te mnogobrojni predstavnici političkog, javnog i kulturnog života.

14.02 - Počela Svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik". Na sceni će biti skoro 200 izvođača, nekoliko horova, simfonijski orkestar, glumci Narodnog i Dečijeg pozorišta.

13.45 - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin čestitao je danas u Banjaluci 9. januar - Dan Republike Srpske, istakavši da su jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije mir, bezbednost i stabilnost u regionu.

foto: RTRS

"BiH poštujemo, Republiku Srpsku volimo", rekao je Vulin novinarima ispred Hrama Hrista Spasitelja.

13.10 - Svečani defile je završen.

12.50 - Kao i prošle godine, Trgom Krajine odjeknula je pesma “Pukni zoro".

foto: RTRS

12.47 - Milorad Dodik obratio se okupljenima i rekao da tamo gde je srpski narod, tamo je i sloboda.

"Danas kada slavimo dan RS mi smo zahvalni i Srbiji jer su i danas sa nama", rekao je Dodik.

"RS odaje počast svim stradalim za neno stvaranje. Srpska je izgubila 30 hiljada građana za svoju i našu slobodu”, rekao je Dodik.

12.42 - Nakon intoniranja himne RS “Moja Republika” intonirana je himna Srbije “Bože pravde”.

foto: RTRS

12.41 - Predsednik RS Milorad Dodik obratio se postrojenim ešalonima rečima: "Pomoz' Bog junaci!" i poželeo svim građanima RS srećan dan republike.

foto: RTRS

12.35 - Trgom Krajine prodefilovali su i članovi Noćnih vukova, čiji je član i predsednik Rusije, Vladimir Putin.

12.20 - Centrom Banjaluke pordefilovalo je 479 pripadnika MUP organizovanih u devet ešalona. U paradi učestvuje i Zastavni vod i 47 ešalona civilnog sektora. Kao i predstavnici sportskih organizacija i klubova.

1 / 11 Foto: RTRS

Zastavni vod predvode komandir i nosilac zastave sa pratiocima, a pripadnici voda nose svečanu uniformu, naoružani su poluautomatskim puškama, a komandir nosi oficirsku sablju.

foto: RTRS

U svečanom defileu učestvuju prvi ešalon koji je formiran od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice, te drugi, treći i četvrti ešalon koji je formiran od policijskih službenika Jedinice za podršku policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Foča.

foto: RTRS

Peti ešalon, koji učestvuje u defileu, formiran je od policijskih službenika čete Posebnih snaga policije policijskih uprava Banjaluke i Prijedora, a šesti, sedmi, osmi i deveti ešalon od kadeta 19. klase Policijske akademije.

foto: RTRS

U svečanom defileu učestvuju ešalon Boračke organizacije Republike Srpske, ešalon mješovite mirnodopske jedinice Veterana Republike Srpske, a u jednom stroju su očevi, sinovi i kćeri Republike Srpske.

foto: RTRS

Od Trga Republike do Trga Krajine defiluju i ešalon Saveza ratnih vojnih invalida, studenti Republike Srpske koji nose veliku zastavu Republike Srpske, ešalon Republičke uprave civilne zaštite sa specijalizovanim jedinicama, ešalon profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, te predstavnici sportskih klubova, civilnih institucija, organizacija i udruženja.

12.05 - U Svečanom defileu učestvuje 1.800 učesnika. Dozvolu za počettak defilea dao je predsednik Srpske Milorad Dodik.

foto: Republika Srpska

12.03 - Predsednik RS Milorad Dodik stiže na Svečani defile.

foto: Republika Srpska

12.00 - Na Svečani defile upravo su stigli ministri Vulin i Stefanović iz Vlade Srbije.

11.57 - Na svečani defile, upravo je stigao bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.

11.55 - Članovi dinastije Karađorđević stigli su na Svečani defile, kao i brojne zvanice iz političkog i javnog života.

foto: Printscreen

11.50 - Premijerka RS Željka Cvijanović stigla je na Trg Krajine povodom proslave Dana Republike.

Premijerka RS Željka Cvijanović
Premijerka RS Željka Cvijanovićfoto: Printscreen

11.45 - Na trgu Krajine u Banjaluci upravo je postrojene počasna jedinica koja dočekuje predsednika RS MIlorada Dodika.

foto: Republika Srpska

11.35 - Na Trg Krajine upravo stiže počasna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koja će u defileu činiti Zastavni vod.

11.15 - Svi učesnici Svečanog defilea su spremni i upravo kreću sa Gradskog stadiona. Na Trgu krajine u Banjaluci sve je spremno za Svečani defile i proslavu Dana Republike Srpske!

Brojni građani iščekuju početak Svečanog defilea.

11.00 - Srbi iz Federacije BiH čestitali su 9. januar, Dan Republike. Inicijativni odbor krovne organizacije Srba u Federaciji BiH čestitao je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Narodnoj skupštini i građanima Dan Republike sa željom da Srpska napreduje na ekonomskom, političkom i demokratskom putu, te da bude garancija Srbima u FBiH.

10.40 - Povodom 9. januara, predsednik RS Milorad Dodik uručuje odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike.

Dodik je istakao da mu je posebno drago što je orden uručen i Tomislavu Nikoliću, koji je, kako je naveo, kao predsednik Republike Srbije učinio mnogo za odnose Srbije i Republike Srpske.

foto: RTRS

Olikovanje je dobio i Hans Kristijan Štrahe, vicekancelar Austrije.

Orden je uručen i Emiru Kusturici, proslavljenom reditelju.

Odlikovana su i brojna uruženja i pojedninci.

10.15 - Srpske trobojke vijore se ulicama Banjaluke, čak 2.500 zastava postavili su nadležni u širem centru grada, ali proslavi su se masovno priključili i građani koji su zastave okačili na balkonima kuća i zgrada. Opširnije o tome OVDE.

foto: RTRS/ Dejan Popović, RTRS/ Nikola, RTRS/ Goran Todorović

10.00 - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na čestitki povodom Dana Republike Srpske i, kako je naglasio, svemu što čini na dobroj i uspešnoj saradnji između RS i Srbije. Opširnije o tome OVDE.

09.00 - Patrijarh srpski Irinej, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Ispred hrama okupio se veliki broj vernika kako bi pozdravili patrijarha Irineja.

Liturgiji prisistvuju premijerka RS Željka Cvijanović, kao i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina. Njima se pridružio i predsednik RS Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da je Srpska država jer ima teritoriju, narod, demokratsku vlast, pokazala se kao ekonomski i politički održiva, poštuje međunarodne standarde i ugovore i jedino što nema-je mjesto u UN.

"Veoma je važno da obeležimo 9. januar koji je istorijski datum od značaja za slobodu srpskog naroda na ovim prostorima. Srpska je nastala voljom srpskog naroda koji poštuje i druge narode koji ovde žive", istakao je Dodik.

Proslavi će prisustvovati i ministar odbrane Aleksandar Vulin, saopĹĄtio je kabinet ministra odbrane, u kojem se navodi da će Vulin u Predsedničkoj palati prisustvovati dodeli odlikovanja Tomislavu Nikoliću.

Nikolić koji je prisustvovao obeležavanju prošle godine kao predsednik Srbije, biće u Banjaluci i ove godine, a biće mu uručen Orden Republike Srpske na lenti.

Povodom Dana Republike juče su na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci položeni venci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS saopštilo je juče da preduzima pojačane bezbednosne mere povodom proslave 9. januara i pozvalo sve građane da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

Srpska 9. januar spremno dočekuje, proslavu obezbeđuje 700 policajaca

Sve je spremno za obeležavanje Dana Republike Srpske. Za 26. rođendan su se pripremali gotovo svi – od pripadnika MUP, učesnika svečane akademije, pa do građana. Misija je svima ista – 9. januar proslaviti ponosno i dostojanstveno.

Baš kako glasi i slogan obeležavanja Dana Republike, pripadnici MUP svečanim su korakom uvežbavali defile. Iako je reč samo o probi, brojni građani pratili su ih u glavnoj banjalučkoj ulici.

Kurir.rs/ RTRS/ Tanjug

Foto: RTRS/ Republika Srpska

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track